Reklam
İlter SAĞIRSOY

İlter SAĞIRSOY

ANALİZ

İHALE ONAYLANACAK

22 Aralık 2020 - 09:52

Erciyes Kayak Merkezi’nde halen faaliyet gösteren ve mülkiyeti Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 18 dükkanın 10 yıllığına kiralanması ihalesi  15 Aralık 2020 tarihinde yapılmış ve  ihaleyi  Selcen Boz Erişen en yüksek bedeli vererek almıştı. İhale sonrası ilk defa konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Sun Haber Gazetesi köşe yazarı gazeteci İlter Sağırsoy’a  özel açıklamalarda bulu ndu.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ihalenin başından sonuna kadar herşeyin şeffaf şekilde yapıldığını ve hiçbir usulsüzlük ve herhangi en küçük bir kanunsuz işlemin olmadığına vurgu yaparak,”İhalenin onaylanmaması için hiçbir sebep yok, nihayetinde 15 günlük yasal sürenin sonunda ihale onaylanacak” dedi.
 
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde 15 Aralık 2020’de yani geçen hafta bir ihale yapıldı. Aslında benzer bir ihale kısa bir süre önce Hacılar Kapı’daki 4 dükkan için yapılmış ve o ihaleyi de bugünkü ihaleyi alan kişiler almıştı. Ama o zaman gerek rakam gerekse dükkan sayısı düşük olduğu için çok ses getirmemişti.
Amaaaa
Tekir Kapı’daki 18 dükkan Erciyes Kayak Merkezi’ndeki günlük ticaretin döndüğü en önemli ana omurgayı oluşturuyordu ve burayı işletenler 10 yıldır bu dükkanlarda kiracı olarak faaliyet gösteriyorlardı.
10 sene önce 18 dükkanı 10 yıllığına toplam 100 bin liraya kiralayan 18 kiracı bugüne kadar doğru dürüst para kazanamadığı gibi son iki yıla kadar da neredeyse her sezonu zararla kapatmışlardı. İkinci kere on yıllığına kiraya çıkacak olan yerlere ilişkin içindeki kiracılar bir dernek kurmuş ve Başkan Büyükkılıç’a da gelerek, görüşmüş “ihalenin topluca yapılmasını” talep etmişlerdi. Belediye de bu talebe uydu ve ihaleyi 18 dükkanın toplu olarak kiraya verilmesi şeklinde yaptı. Ama tam içindekiler muhammen bedelin birazcık üzerinde artışla tekrar aynı yerlerde kiracı olmaya hazırlanıyorlardı ki, ikinci bir talipli ihaleye girdi, en yüksek teklifi vererek, ihalenin üzerinde kalmasını sağladı.
Sonuç itibariyle bakınca da Başkan Büyükkılıç’ın da dediği gibi önemli olan , “Erciyes’in ruhuna uygun güzel işlerin yapılması ve belediyeye de en yüksek miktarda paranın kazandırılması” idi.
Şu an itibariyle öyle de oldu. Bunun dışında konuşulanlar, öküz altında buza aramaktan başka bir şey olmadığı gibi, sonucu etkileyecek ya da değiştirecek  etki gücü olacak içeriğe asla sahip değil.
Başkan Büyükkılıç özetle dedi ki bana, “İlter Bey, ihale baştan sona yasal bir zeminde ve şeffaf bir süreçte başlamış, yapılmış ve tamamlanmıştır. En küçük bir usulsüzlük, kanunsuzluk ya da benzeri bir durum yoktur. Olamaz da, bugüne kadar da hiç ama hiç olmadı. Dolayısıyla, bu ihalede de yasal süreç devam ediyor şu an itibariyle hiçbir sıkıntı yok, İhaleyi alanlar bugün gelip biz kesin teminatı yatırmaya hazırız dedikleri anda biz de hemen işlemi başlatır ve ihaleyi onaylayıp süreci tamamlarız. Ama nihayetinde 15 günlük bekleme süresi vardır bunun sonunda da ihaleyi, eğer evraklarda vs. herhangi bir sıkıntı veya eksik de yoksa onaylarız. İhaleyi alanın da kesin teminatlarını yatırıp, işlerine başlamasını bekleriz. Bunun dışında konuşulanlar da, başka bir şeyler de bizim ilgi alanımız dışında, biz önce Allah rızası sonra da Kayseri’ye güzel hizmetler vermek adına yola çıktık ve hep de öyle devam ediyoruz, edeceğiz de inşallah, rabbim doğru yoldan ayırmasın”
İhaleyi diğer teklifin neredeyse üç katına yakın bir fiyat vererek alın Selcen  Boz Erişen’le birlikte alan Kürşat  Behsat Önder’in ülkücü olmaları ayrı bir güven verirken, bundan sonraki süreç içinde gözler şu anda bu ikiliye çevrilmiş durumda. Şimdi beklenen o ki,  en geç yasal bekleme süresi içinde (bu süre de, sanırım ay sonunu buluyor) ihaleyi alan taraf, yatırmış oldukları 560 bin liralık geçici teminata, toplam ihale bedelinin yüzde altısına tekabül edecek kalan miktarı da ekleyip yasal süreci noktalandırıp, ihalenin onaylanmasından sonra mekanları teslim alacak. Şu an itibariyle beklenen bu. Bir sürpriz olur mu derseniz de , sanmıyorum, gerek Başkan Büyükkılıç ile gerekse Behsat Önder ile yaptığım görüşmelerden edindiğim izlenim ve bilgilere göre de, herhangi bir sürpriz yaşanmaz ve süreç beklenildiği gibi yani olması gerektiği gibi yasal prosedürler yerine getirilerek tamamlanır.
Son bir not da şu, Erciyes’deki dükkanların içindekiler, dükkanlara resmi sözleşmenin dışında bir sürü para harcadılar ve gereği  üzere eklemeler yaptılar, herhalde bunları söküp gidecek değiller, yeni kiracı  ile oturup makul şekilde anlaşılır diye düşünüyorum. Zira esas olan kimsenin zarar görmemesi olmalı bence.
Taraflara ve Erciyes’e hayırlı olsun !

YORUMLAR

  • 0 Yorum