Reklam
İlter SAĞIRSOY

İlter SAĞIRSOY

ANALİZ

ERCİYES'İ KAPATMAYIN !.

17 Aralık 2020 - 09:53

Erciyes….!
Siluetinin Koca Sinan’ın camilerine şeklen ilham kaynağı olduğu söylenen Erciyes… !
Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin projeleri arasında “Amiral Projem” dediği Erciyes Kış Sporları Merkezi projesi, neredeyse bir yıldır gözle görülmeyen, mili mikrondan bile küçük bir virüsün kurbanı oldu ve olmaya devam ediyor. 
Eğer Kayseri sahip çıkmazsa kurban edilecek de…”
Nasıl mı  ? 
Şehri yönetenler tarafından “ortak bir kararla” cesur bir adım atılmaması yüzünden…!
Öncelikle Yılbaşı’nda şehirdeki sokağa çıkma yasağının tam olarak Erciyes’e de uygulanmasından vazgeçilmesi lazım….
Çünkü, şu anda neredeyse otellerin yarısı dış rezervasyonlarla doldurulmuş durumda ve kalan yarısı da Kayserililer ve diğer şehirlerden gelecek yerli turistlerle doldurulacak. 
Daha doğrusu doldurulacaktı.
Ama sanırım şehri yönetenler merkezi idarenin gölgesinden çıkıp, mevcut yasaların vermiş olduğu inisiyatifi kullanmaya cesaret edemeyecekleri için, sokağa çıkma yasağını Erciyes için esnetmeyecekler ve Erciyes’i el birliğiyle gömecekler…
Bakın şu anda Rus, Ukrayna, Polonya gibi ülkelerden yapılmış çok ciddi rezervasyonlar var. Yerli turizm için de acenteler, şehri yönetenlerin “el birliğiyle” alacakları karara ya da alamayacakları karara göre adım atacaklar. 
Erciyes dediğim gibi, el birliğiyle dış turizme açılıp iç turizme kapatılacak. Yani siz Türk vatandaşıysanız alınan 80 saatlik tam kapanma kararının kurbanı olarak burnunuzun dibindeki ya da bir saatlik uçak yolculuğu kadar yakın olduğunuz dünyanın en güzel toz karına sahip kayak merkezine gidemeyeceksiniz. Ve sonrasında da yine treni kaçıracak ve bir sezon müşteri bekleyeceksiniz. Sonrasında yasaklar kalksa bile  kaçan treni geri çevirmek çok zor olacak ve zaman alacak.
Otellerin  giriş kapısında, sizi  karşılayan özel kıyafetli elemanından, kayak kiralayan, kafeteryasında tost satanına ve araç kiralayanından, kayak dersi verene kadar çok geniş bir kitleye “can veren” ve “hitap eden”  Erciyes ve Erciyes’i yönetenler, yılbaşında çok önemli bir sınav verecek. Daha doğrusu bu şehri yönetenler, herşeyin Kayseri için olduğunu söyleyenler, bu sözlerde ne kadar ciddi ya da ne kadar yapmacık olduklarını belgeleyecekler, bu yılbaşında. 
Düşünün elin Rus’u, Polonyalısı ve Ukraynalısı gelip Erciyes’de yılbaşını kutlayacak, kayağını yapacak ama başkasına yasak. Niye yabancı turist olmadığınız için. 
Peki yabancı turistlerin Erciyes’te yılbaşı gecesinin tadını çıkaracakları kesin mi  ? Evet en azından otel içinde tüm pandemi kurallarına uyularak sağlanacak “kutlama partisine” turistler katılabilecek, sonrasında da dilerlerse gece kayağı yapabilecekler, ya da ertesi gün uyandıklarında bembeyaz karlarla kaplı harika Erciyes’in tadını çıkarabilecekler. 
Peki bu işin çözümü var mı  ve ne yapılabilir  ?
Var tabi ki !
Kayseri İl Hıfzıssıhha Kurulu bir karar alarak yılbaşı gecesi ya da dört  günlük yılbaşı tatili için “Erciyes’e gidecekler” için bir  özel karar çıkarabilirler. 
Yerlisi , yabancısı yasaktan önce  pandemi kurallarına uygun sayıda kayak sever otellere yerleşir ve bitene kadar  yine pandemi kurallarına tam uyarak orada kalırlar. Böylece herkes mutlu olmuş olur Erciyes’te umudunu yılbaşına bağlayanlar da, bir nebze olsun sıkıntılarını gidermiş, kandile yağ damlatmış olurlar.
Ama bu esneklik sağlanmazsa ne olacak, dünyanın sonu mu gelecek, elbette hayır ama bir şekilde eğlenmeyi kafasına koyan yine yapacak.
Ve, o gece Erciyes’te yabancı turistler yılbaşını kutlarken, rezervasyonu “izin alınamadığı” için de rezervasyonları  iptal edilen yerli turistler de, Kayseri’nin ya da İstanbul’un, Ankara’nın, Adana’nın, İzmir’in ya da memleketin herhangi bir yerinde, bu işe bir kılıf, bir çare bulup, “o geceyi” kutlayacak. 
Derdim;
yılbaşı ille de kutlansın değil, derdim bunca kötü gidişata karşın, bir yıldır bu günü bekleyen Erciyes’teki esnafa, otelciye, araç kiralayana, kayak dersi verene ve dört günde belki zararlarının bir kısmını karşılama umuduyla bekleyenlere, küçük  bir ışık yakılarak, “büsbütün yanmalarının” önlenmesini sağlayacak adımın atılmasına küçücük de olsa , minicik de olsa bir katkıda bulunmak. Ola ki akıllarda değilse bile akıllara getirmek..
Ve hiç değilse yani Türkiye genelinde olmasa bile, Erciyes’teki 80 saatlik yasağa pandemi kurallarına (mesafe, temizlik ve maske) sıkı sıkıya bağlı kalmak ŞARTIYLA, küçük bir esneklik getirmek.
Erciyes’ten rezervasyon yaptıranlara belgesini göstermek kaydıyla zamanında oteline giriş yapmasına izin vermek, yine mesafe kuralına dikkat ederek insanların kayak yaparak hiç değilse iki günde olsa pandemi stresinden uzakta, yeni yıla moral dolu bir giriş yapmalarına vesile olmak…
İstenirse bunun yolu bulunur ve belki de tüm kayak merkezleri için ortak bir karar alınarak, bu sektöre topyekün bir can simidi uzatılır. 
Hatırlasanıza, yaz boyunca kıyılardaki turizmciler, otelciler için neler yapıldı. Turizm Bakanı Ersoy, yurtdışından tur operatörlerini, gazetecileri getirip, kıyılarda otel otel dolaştırmadı mı  ?
Şimdi aynı şey kayak merkezleri için niye yapılmıyor? Hele ki, Türkiye’de bir ilk belki de dünyada bir ilk olarak en temiz ve güvenilir kayak merkezi belgesini almış olan Erciyes Kayak Merkezi için niye kimse elini taşın altına sokmaz, niye kimse inisiyatif alarak cesur bir adım atmaz, atamaz… Bu kadar mı zor böyle karar anlarında ön almak… İlle de Ankara hazretlerinin gölgesinin altında kalmak niye ve niye bir ademoğlu bu gölgeden çıkıp bölgesi için değil elini gövdesini taşın altına koymaz, koyamaz. 
Ne şiş yansın ne kebap, azıcık aşım ağrısız başım misali yönetim tarzı, bürokratları bu kadar mı esir aldı ? Yazık hem de çok yazık.
Son olarak diyorum ki, istenirse Kayseri’de buna çözüm bulunur.
Ama istenirse de, “ulan gavurlar, zıkkım için, zıkkım kutlayın yılbaşında” deyip sektörün feryadı duymazdan gelinir. 
Neyse karar sizin, ey bu şehri yönetenler…    
 Acaba diyorum, Özhaseki başından beri bu şehre muhteşem bir Kayak Merkezi kazandırarak yanlış mı yaptı acaba…! Dönemin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın boşuna mı yuttu yıllarca Erciyes yollarının tozunu?
Görüyor musunuz, suç yine Özhaseki ve ekibinde!
Sana mı kaldı Bakan’ım “Amiral Projem” diye Erciyes için yüreğinizi ve emeğinizi ortaya koymak… !
Bak, dört günlük işin içinden çıkıp cesaretle adım atarak, “o geceyi” Erciyes  için soluk ve moral gecesine çeviremiyorlar !
Ne yapsınlar, aşağı tükürseler Kayseri-Erciyes, yukarı tükürseler Külliye’nin açıkladığı yasaklar…
Sizce kimin dediği olur ? (acaba bu şekilde izah edilse Külliye ve bilim kurulu yine aynı katılıkta ısrarcı olur mu? )
Bence olmaz !
Hadi son bir gayret, umut ve cesaretle Külliye’ye!
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum