Reklam
İzzet SAÇMACI

İzzet SAÇMACI

ÖNCELİĞİ ÇOK YANLIŞ ANLADIK

09 Eylül 2019 - 10:32

 
 İçişleri Bakanlığı’nın yayalar için “Önce yaya” uygu­laması Türkiye’de yanlış algılandı. Bu yanlış algı Kay­seri’de ise Türkiye ortalamasının üzerinde. Bu tabi benim görüşüm., Neden böyle bir görüşe sahip oldu­ğumu soruyorsanız hemen açıklayayım;
“Öncelik hayatın, öncelik yayanın” solganı ile uy­gulamaya konulan yaya geçidi projesi şimdiye kadar geç kalınmış ve yapılması gereken bir projeydi. Bura­ya kadar bir sorun yok. Ancak yaya olarak bu geçitleri kullananan vatandaşlarımız, sürücülerden daha bi­linçsiz gibi duruyor.
Evet...Yayanın öncelik!
Ancak, trafik ışığı olmayan yaya geçitlerinde bu ön­celik kullanılıyor. Çünkü, dikkatle proje ve trafik ku­ralları incelendiğinde, trafik polisi olan yerlerde poli­se, ışık olan yerlerde ise trafik ışıklarına tabi olunması gerekiyor. Bunu net olarak algılamayan ve “Ben yaya olarak üstünüm kardeşim. Her yerde geçerim” diyen vatandaşlarımız, sürücüleri zor durumda bırakıyor.
Büyük bir kaza riski ile karşı karşıya kalan sürücüle­re Allah kolaylık versin.
Yayaya bu kuralı hatırlatınca, aldığımız tepkiyi ay­nen söylüyorum;
“Bakan açıkladı kardeşim. Yol benim hakkım...”
Araçlara yeşil ışık yanarken yaya geçidine atlayan vatandaşlar hem kendi hayatını, hem de sürücüleri tehlikeye sürüklüyor. Bu noktada Trafik polislerine büyük iş düşüyor. Karşılaştıkları yayalara bu kuralı lütfen anlatsınlar. Anlatsınlar ki, yayalarımız ışık olan yerlerde üstünlüğün ne yayada, ne de sürücüde ol­madığını üstünlüğün ışıklara göre belirlendiğini an­lasınlar.
Unutulmasın ki, kırmızı ışıkta geçen araç sürücüle­rine ceza yazılırken, kırmızı da geçen yayalara da ceza yazılmaktadır. Tabi bu kırmızı ışık cezası uygulanmalı ki, yaya ışık üstünlüğünü anlayabilsin.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum