Reklam
İlter SAĞIRSOY

İlter SAĞIRSOY

ANALİZ

ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR !

13 Ocak 2021 - 10:15

Kayseri’de güzel şeyler oluyor. Türkiye’deki aşı bulmak için çalışan ekipler arasında Erciyes Üniversitesi rakiplerine göre en önde giden ve sonuca en yakın kurum. Buradan bir çıkış yapacak Kayseri gibime geliyor. Ardından yine yaklaşık 150 milyon liralık bir yatırım devam ediyor o da, Eylül ayında bitecek gibi. Ve bu ayın sonuna doğru da yine tüm dünyaya belki de “nefes aldıracak” bir icadın duyurusu ve çıkışı Kayseri’den olacak.
Yukarda özetledim şimdi ayrıntılandıralım konuları.
Hacettepe Üniversitesi Aşı Koordinatörü Prof. Dr. Murat Akova CNN’de yaptığı yerli aşı çalışmaları ve süreci konusundaki değerlendirmede Kayseri Erciyes  Üniversitesi’nden övgüyle bahsetti ve buradaki çalışmanın en önde giden ve sonuca en yakın aşı çalışması olduğunu söyledi. Ben de bu sözleri ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış’a sordum. Kendisi de zaten aynı zamanda bir tıp doktoru da olan Prof. Çalış, yerli aşı çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek şunları söyledi  :
“Çalışmalarımız ikinci faza geçti. Aynı zamanda aşı bulunduktan sonra üretimi için de akredite olan bir tesiste üretilmesi lazım. Bu konuda Türkiye’de iki yer var ve bunlardan biriyle bizim bu işin başındaki değerli hocamızın çabalarıyla çok önceden anlaştık. Çünkü aşıyı bulmak kadar, dünya genelinde tanınan bir kuruluş tarafından aşı üretimi konusunda akredite edilen tesiste bu aşıyı üretmeniz şart. Yoksa aşıyı bulmak tek başına yetmiyor. Biz de bu kapsamda tüm alt yapı çalışmalarımızı bitirdik  sanırım yakın zamanda ikinci faz da biter ve üçüncü faz aşamasında ülkemizde vurulmaya başlanacak olan Sinovac aşının bulgularıyla karşılaştırarak çalışmamızı sürdürüp yakın zamanda da nihayetlendiririz. Haziran gibi sanırız bu aşı işini halletmiş ve bulunan aşının tüm haklarıyla beraber bakanlığımıza devretmiş oluruz diye düşünüyorum, inşallah”
Evet demek oluyor ki, 2021 en azından yerli aşı konusunda Türkiye’de ilk uygulamaya geçen üniversite Erciyes Üniversite’si olacağı için Kayseri’miz bir anda Türkiye ve dünya genelinde ön sıralarda ve olumlu manada gündem olacak.
BİYOLOJİK SAVAŞLA MÜCADELE SİLAHI
Evet aşının yanısıra Kayseri’de devam eden bir başka sağlıkla ilgili çalışma daha var. O da bir maske çalışması. Ama bildiğinizden çok farklı bir maske.
UV-TRAP diye patentlendirilen ve tüm belgeleri alınan maske daha önce bir devlet kurumumuza verilmiş ve şimdi orada çalışmaları sürüyor. Ancak bunun yanısıra Türkiye’de ve dünyada kullanımı için daha pratik ve günlük hayat için uyarlanan modeli de üretiliyor. Peki nedir bu maske derseniz anlatayım;
“İki cep telefonu kadar büyüklükte bir ana gövdesi var. Bunun önünde yuvarlak bir filtre var, hava buradan içindeki özel hazneye geçiyor. Bu haznede  Ultra Viole (UV) ışınlarıyla, içeriye çekilen  havadaki tüm virüsler öldürülüyor. Covid 19 dahil. Ardından bu temiz hava bu kutucuktan çıkan bir hortumla kullanıcının ağzındaki N-95 maskeye entegre edilmiş maskeye üfleniyor. Kullanıcı bu temiz ve virüssüz havayı teneffüs ediyor. Yani, maske şöyle geçiriyor , böyle önlüyor şu kadar oluyor bu kadar olmuyor gibi tartışmaların hepsi sona eriyor, bu sayede. Kullanıcı yüzde yüz temiz havayı soluyor, nefesindeki kirli havayı da dışarı yine aynı yolla gönderiyor. Yani kullanıcının virüs kapma imkanı koskocaman bir sıfır. Cihazın ikinci bir modeli var o da, korona hastalarının mikrobu dışarıya nefes yoluyla yaymasını önlüyor. Aynı cihaz bu sefer tersten çalışıyor ve koronalı hasta dışardan temiz havayı bu cihaz yardımıyla içine çekerken, aynı zamanda hasta yani virüs mikrobu olan nefesini de bu cihaz yardımıyla dışarıya atıyor. Ama makine bu koronalı nefesi de temizleyip ortama salıyor. Yani koronalı hastaların nefesi de ortama korona mikrobu yaymıyor.”
Evet bu yukarda anlattığı cihazı da yapan Kayseri’deki bir başka yatırımcı, ismini kendisinden izin almadığım için şu anda yazmıyorum ama zaten 3-5  gün içinde Türkiye genelinde duyurulmuş olacak diye düşünüyorum. Zaten bu şirket şu anda Kayseri’de yaklaşık 130-140 milyon liralık bir yatırımı devam ettiriyor, korona vs. demeden inşaatlarını devam ettiriyorlar.
Dünyanın pek çok televizyon kanalında ve gazetesinde yapılan yorumlardaki ortak görüş şu ki, artık savaşlar topla , tüfekle, silahla ve hatta dolarla, avroyla olmayacak , belki bunlar da olacak ama asıl savaş BİYOLOJİK olacak. Bu nedenle bu yukarda bahsettiğim alet de; tıpkı bu biyolojik savaşla mücadele silahı gibi bir karşı fonksiyon üstlenecek, yani sadece bugün korona için değil bundan sonra da tüm benzeri biyolojik savaş silahı olan virüsleri yok eden, adeta virüssavar silahı gibi, hayatımızın içinde ve omzumuzda asılı olacak.
Ve gelelim üçüncü  iyi gelişmeye. Kayseri’de bir süre önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü ihalesi alınan ve  yaklaşık 150 milyon liralık yatırım olan , TUNA Caddesi’ndeki   devasa AVM  inşaatı bütün hızıyla sürüyor. NRW4 adlı Almanya’da kurulmuş şirketin Türkiye’de kurulan şubesi üzerinden sürdürülen yatırım ve inşaat şu ana kadar 1 gün bile durdurulmadan devam ettiriliyor. Hatta aynı şirket ; ERÜ’nün hemen Talas yolu üzerinde SGK’nın yanında yaptığı, yine devasa büyüklükteki kültür ve yaşam merkezi olan merkezin ihalesine de girip aldı,orada da şu an için çevre düzenleme işleri hızla devam ediyor. Oranın da, yakın zamanda Kayseri’nin yüzakı sosyal yaşam ve kültür merkezlerinin en başında gelen yer olacağına inanıyorum. Zira bu işi yapan şirket yetkililerinden edindiğim bilgilere göre gerçekten Kayseri’ye ve hatta Türkiye’ye yakışan bir KÜLTÜR-KONGRE ve YAŞAM MERKEZİ olması için tüm görüşmeler yapılıyor ve tüm adımlar atılıyor.
Velhasıl Kayseri’de güzel şeyler oluyor, hem de çok güzel. Bunları 2021 yılı içinde  adım adım sırasıyla birlikte yaşayacağız, inşallah.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum