Reklam
Türkan ÖZÇAKI

Türkan ÖZÇAKI

Diyetisyen

KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME

11 Ağustos 2019 - 12:33

Kurban bayramının gelmesiyle birlikte akla gelen ilk şey et tüketimi… Bu nedenle etlerin bekletilmesi, pişirilmesi ve saklanması etin lezzetli ve sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için çok büyük önem arz etmekte. Kilo konusuna gelince benim tavsiyem kilo kaybetmeye çalışmaktan ziyade kilonuzu korumanız, bayramın tadını çıkarmanız yönünde olacak.
EVE TAZE GELEN ET NE ZAMAN YENMELİ?
Özellikle Kayseri’de  kesimden sonra  eve yeni gelmiş et, geldiği anda kavurma yapılıp yenir. Ancak etlerde kesildikten sonra ölüm sertliği meydana gelmektedir. Ölüm sertliği geçmeden tüketilen etlerin sindirimi çok zordur. Bu nedenle etleri en az 12-24 saat tüketmeden bekletmek gereklidir.
ET NASIL PİŞİRİLMELİ?
Etlerin pişirilmesi sırasında doğru yöntemler kullanılmazsa sağlığa zararlı birçok yan madde oluşabilir.
Bunların en başında polisiklik aromatik hidrokarbonlar yani ‘PAH’ gelmektedir. PAH’lar en fazla mangalda kömür üzerinde pişen ve kızartılan etlerde oluşmaktadır. Aynı zamanda etler ateşe ne kadar yakın pişirilirse PAH oluşumu o derece artar. Bu nedenle mangalda et tüketimini sınırlandırmalısınız.
Zaten çok nadir  mangal yapıyorum, kurbanda da tüketmek istiyorum diyenlere  mangal ateşi ile etleriniz arasında en az 15-20 santimetrelik bir ara oluşturmanızı öneririm.
Et için en sağlıklı pişirme yöntemi üzeri kapalı olarak kendi nemiyle veya sebzelerle birlikte( domates,biber) orta sıcaklıkta pişirme olacaktır.
KİLOSUNA DİKKAT ETMEK İSTEYENLER İÇİN ÖNERİLER
Öğünler arası ara sizin için uzun geliyorsa, diğer öğünde daha fazla yemek ihtiyacı duyuyorsanız misafirliğe gitmeden önce mutlaka ara öğün yapmanızı tavsiye ederim. ( 3 yemek kaşığı yoğurt ile 1 porsiyon meyve, 5-6 adet çiğ fındık ile 1 çay bardağı leblebi gibi)
Bayramların yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle sıvı kayıpları daha çok yaşanmaktadır. Bu nedenle su tüketimi çok daha önemli hale gelmektedir. Metabolizmanızın çalışmasını istiyorsanız suyu yeterli içmek sizin için bir rutin haline dönüşmelidir.
Et her ne kadar proteinden yüksek bir besin olsa da doymuş yağ içeriği de oldukça yüksektir. Bu nedenle porsiyon kontrolü şart yoksa protein alıyorum derken yüksek miktarda yağ da tüketmiş olursunuz.
Ekmekler tam buğday veya çavdar ekmeği olsun ki tokluğunuz uzun süreli olsun.
SEBZEYİ, SALATAYI MASANIZDAN EKSİK ETMEYİN
Etin içerisindeki demirin daha iyi emilebilmesi için C vitaminine ihtiyaç vardır.Bu nedenle pişirdiğiniz etin yanına limonlu mevsim sebzelerinden oluşan salatayı eksik etmeyin. Çiğ sebze tüketemeyenler için yanına buharda pişirilmiş sebzeler de ekleyebilirsiniz. Hem posa alımını artırmış hem de vitamin-minerallerden zengin beslenmiş olursunuz.
Herkese sevdikleriyle birlikte mutlu,huzurlu bayramlar dilerim ☺
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI VE SORULAR İÇİN
MAIL ADRESİM : [email protected]
INSTAGRAM HESABIM :@diyetisyenturkanozcaki
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum