Reklam
Türkan ÖZÇAKI

Türkan ÖZÇAKI

Diyetisyen

GLUTENSİZ BESLENMEK HER DERDE DEVA MI?

02 Eylül 2019 - 09:34

Son yıllarda popüler kültür ve medya aracılığıyla beslenmeyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilmekteyiz.  Ancak gördüğümüz, duyduğumuz her bilgi maalesef ki doğru değil. Bu doğru bilinen yanlışlardan biri de özellikle glutenle ilgili. Herhangi bir sağlık problemi olmayan insanların ‘Aa bak gluten sağlığa zararlıymış ben kesinlikle glutensiz beslenmeliyim’ düşüncesi… 

Elde edilen verilere göre son 30 yılda glutensiz yiyecek tüketimi önemli ölçüde artmıştır. 2016 yılında, glutensiz yiyeceklerin perakende satışlarına 15,5 milyar doların üzerinde para harcanmıştır, bu harcanan miktar 2011 yılında harcanan miktarın iki katından fazladır.

Öncelikle gluten nedir, bunun tanımından başlayalım. Gluten aslında buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan, bitkisel bir proteindir. Fakat bazı bireylerde çeşitli nedenlerle gluten içeren besinler hassasiyet veya hastalık oluşturabilir. Çölyak, gluten hassasiyeti ve bazı belli hastalıklarda elbette beslenmeden gluten içeren besinler çıkarılmalıdır.

Sağlıklı insanlar glutensiz beslenmeli midir?

Glutensiz beslenme sağlıklı bireyler için kulağa hoş, farklı ve denenmemiş gelse de aslında gluten içermeyen besinlerin vitamin mineral ve lif içeriği oldukça düşüktür. Özellikle paketli besinlerde gluten çıkarılıp yerine yağ eklenir, dolayısıyla bu tarz yiyeceklerin yağ içerikleri oldukça yüksektir. Aynı zamanda bu yiyeceklerin maliyeti glutenli yiyeceklere göre kat kat daha fazladır.  Kan yağlarında artış, kan şekerinde artış da glutensiz beslenmenin getirdiği başka sağlık sorunlarındandır.

Sonuç olarak, sağlıklı dengeli beslenmeyi bırakıp glütensiz beslenmeye çalışmakla sağlığınızı riske atmayın..

HAFTANIN SORUSU :  AÇ KARNINA SICAK LİMONLU SU KİLO VERDİRİR Mİ?
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI VE SORULAR İÇİN
MAIL ADRESİM : [email protected]
INSTAGRAM HESABIM :@diyetisyenturkanozcaki
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum