Reklam
Türkan ÖZÇAKI

Türkan ÖZÇAKI

Diyetisyen

SU TÜKETİMİ VE SAĞLIK

05 Ağustos 2019 - 11:26

İnsanlar besinlerle aldığı enerjinin fazlasını depo edebilmesine rağmen su depolama yeteneğine sahip değildir. Bu nedenle su tüketimi hayatımızı devam ettirebilmemiz için çok çok önemlidir.
Aynı zamanda su sıfır kaloriye sahip olduğundan,  kalorili içeceklerle yer değiştirildiğinde vücut ağırlığının yönetilmesine ve günlük enerji alımının azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

SU TÜKETMEK İÇİN 12 NEDEN

1)Su, böbrekten son ürün olarak oluşan zararlı maddelerinin atılmasına yardımcı olur.
2)Yeterli su alımıyla tuz atımının artması, yüksek tansiyon riskini azaltır.
3)Fiziksel performansı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur.
4)Kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
5)Sindirime yardımcı olur.
6)Yeterli su içilmemesi odağınızı, uyanıklığınızı ve kısa süreli hafızanızı olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
7)Eklemlerde ve omurganın disklerinde bulunan kıkırdak, yaklaşık % 80 oranında su içerir. Bu nedenle uzun süreli susuzluk, eklem ağrısına yol açabilir.
8)Kanın % 90'dan fazla sudur ve kan vücudun farklı bölgelerine oksijen taşır.
9)Susuz kalındığında hava yolları vücut tarafından su kaybını en aza indirgemek için sınırlandırılır. Bu astım ve alerjileri daha da kötüleştirebilir.
10) Yeterince su almamak ruh halinizi de etkileyebilir. Susuzluk, endişe yanında yorgunluk ve kafa karışıklığına neden olabilir.
11) Kabızlık, böbrek taşı, egzersize bağlı astım, idrar yolu enfeksiyonu, hipertansiyon gibi sağlık sorunlarından korunmaya yardımcı olur.
12) Su metabolizmanızı aktive edebilir. Metabolizmanın artması, enerji harcanması üzerinde olumlu bir etkiye neden olmaktadır.

ÇAY VE KAHVE SU YERİNE GEÇER Mİ?

İçilen bu içecekler şekersiz de olsa su yerine geçmez çünkü çay, kahvede bulunan kafein vücuttan su atılımını arttıran içeceklerdir. Aynı zamanda suyla birlikte kalsiyum atımını da arttırdıkları için kemik erimesi riski de tetiklenir. Çay ve kahvenin suyun yerine geçiyor düşüncesinin aksine çay ve kahve içilen her bardak başına 1 bardak da su tüketilmelidir.
 
SU TÜKETİMİ İLE İLGİLİ ÖNERİLER

  • Nereye giderseniz gidin yanınızda bir su şişesi taşıyın. Böylece ihtiyaç duyduğunuzda içebilirsiniz.
  • Tavsiye edilen tüketiminizin yarısına öğlen vakti kadar yaklaşın.
  • Yemekten hemen sonra tüketmek, mide asiditesini azaltacağı için hazımsızlığa neden olabilir. Sindirim problemleri yaşayanlar yemekten sonra su içmek için acele etmemeliler.
  • Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle su içmeyi hatırlatıcı uygulamalar geliştirilmiştir. Bu uygulamaları telefonunuza indirip su içmeyi hatırlayabilirsiniz.
  • Kış aylarında günlük tüketilmesi gerekilen su miktarı kilo başına 30 mililitredir. Yaz aylarında kilo başına 40 mililitreye kadar çıkabilir.
GEÇEN HAFTANIN SORUSUNU HATIRLAYALIM:
HANGİ BESİNİN 10 GRAMI DAHA YÜKSEK ENERJİLİDİR?
1)TAHİN HELVASI
2)BAL
3)PEKMEZ

DOĞRU CEVAP:  BALIN 10 GRAMINDA 32 KKAL, PEKMEZİN 10 GRAMINDA 29 KKAL, TAHİN HELVASININ 10 GRAMINDA 52 KKAL BULUNMAKTADIR. YANİ TAHİN HELVASI BU 3 BESİN ARASINDA EN YÜKSEK ENERJİLİ BESİNDİR.

HAFTANIN SORUSU: TERMAL EŞOFMANLAR ZAYIFLATIR MI?
 
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI VE SORULAR İÇİN
MAIL ADRESİM: [email protected]
INSTAGRAM HESABIM : @diyetisyenturkanozcaki

YORUMLAR

  • 1 Yorum