Reklam
Sevim FAZLIOĞLU

Sevim FAZLIOĞLU

Psikolog

ÇOCUĞUNUZ DEPRESYONDA OLABİLİR

22 Temmuz 2019 - 10:01

Depresyon maalesef modern çağın en yaygın psikolojik sorunlarından birisidir. Kişinin sosyal hayattan çekilmesi ve içe kapanması ile dikkat çeken bir sorundur ve gerçekten de çocukluk ve yetişkin nüfusun önemli bir kısmını etkilediği bilinmektedir. Depresyonun okul öncesi çocuklarda görülme sıklığı binde 3, okul çağındaki çocuklarda binde 4 ile 30, ergenlerde binde 4 ile 64’tür. Küçük çocuklarda depresyon sık görülmemekle birlikte, yaş ilerledikçe yetişkin oranlarına yaklaşmaktadır.

Depresyonun temel belirtileri tüm yaş gruplarında aynıdır. Aynı zamanda bireyin depresyonda olduğunu düşündüren ya da tanı koymamızı kolaylaştıran tipik belirtiler vardır. Çocukluk çağı depresyonunun temel belirtileri gelişimsel dönemlere göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak şu şekilde özetlenebilir; çocuğun sosyal hayattan, çevresinden, ailesinden ve arkadaşlarından uzaklaşması, sürekli bir mutsuzluk hali, aşırı iştah veya kilo kaybı yaşaması, uyku bozuklukları, akademik başarısında düşüş, sürekli yorgunluk hissi, oyunlara aktivitelere dahi ilgi göstermeme, ağlama krizleri, nedeni bilinmeyen öfkeler ve etrafa zarar verme isteği, stres ve üzüntüye bağlı gelişen baş ve mide ağrısı gibi fiziksel semptomlardır. Fakat bu belirtilerin her çocukta farklı şekillerde görülebilme olasılığını unutmamamız ve yolunda gitmeyen şeyler olduğunu gözlemlediğimiz anda bir uzmana danışmamız gerekir.

Çocuklarda Depresyonu Başlatan Etkenler

Çocuklarda depresyon genellikle sevdiği bir kişiyi kaybetme, yetersizlik duygusu, kronik bir hastalığının olması, aile içi şiddet, duygusal taciz, ebeveynler arası çatışmalar, boşanma, cinsel istismar, kazalar, afetler ve çevre değişiklikleri gibi nedenlerden olabilmektedir.

Depresyonda Olan Çocuğun Ebeveynleri Nasıl Davranmalıdır?

Çocuğunuzun duyguları hakkında empati kurarak konuşun. Çocuğunuzla yüz yüze konuşmak için bir köşeye oturtup karşılıklı konuşmak daha fazla strese sokup, yüksek baskı altında hissettirebilir. Fakat birlikte yürüyüşe çıkmak ya da onunla oyun oynamak çocuğunuzun rahatlamasına ve duyguları hakkında konuşmasına olanak sağlayabilir. Size karşı dürüst olduklarında asla onu yargılamayın, bu onun sizden uzaklaşmasına neden olur. Çocuğunuz için pozitif bir ev ortamı hazırlayın. Evinizden olumsuz davranışları, olumsuz cümleleri ve konuşmaları azaltın veya kaldırın. Ayrıca agresif davranışlardan, fiziksel şiddetten, evde sesinizi yükseltmekten kesinlikle kaçının. Yaşamdaki durumları olumlu görmesine yardımcı olun. Onlara cesaret verici ve olumlu sözler vererek hem motivasyon hem de hayatın pozitif yönlerini görmesi açısından rol model olun. Birlikte zaman geçirin. Her gün çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmek için zaman ayırın. Hissettikleri hakkında konuştuklarında onları sabırla dinleyin, sözlerini ciddiye alın, duygularını asla küçümsemeyin ve size bir şey anlattığında empati kurun ve şefkat gösterin.

Erken Teşhis ve Tedavi Önemli

Depresyon geçiren çocuklarda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Depresyon profesyonel yardım gerektiren gerçek bir hastalıktır. Kapsamlı bir tedavi genellikle hem bireysel hem de aileye terapi uygulanmasını içerir. Örneğin kognitif (bilişsel) davranış terapisi ve kişisel psikoterapi özellikle çocuklarda depresyon tedavisinde etkili kişisel terapi yöntemleri olmaktadır. Tedavi antidepresan ilaç kullanımını da gerektirebilir.

Son yıllarda çıkan yeni antidepresan ilaçlar küçük çocuklarda da güvenle kullanılabilmekte, alışkanlık, bağımlılık özellikleri de bulunmamaktadır. Çocuğun durumuna göre stres, endişe, korku yaratan çevresel faktörlere yönelik tedbirler, oyun terapisi, aile terapisi de uygulanabilir. Tedavi ele alınmadığı taktirde çocuğun akademik, sosyal, fiziksel ve ruhsal açıdan olumsuz etkilenmesine yol açacaktır.
Çocuğunuzun yukarıdaki depresyon şikayetlerinden en az 2 tanesinin, en az 1 ay süreyle devam ettiğini düşünüyorsanız, konu hakkına uzman değerlendirmesi için bir uzmana başvurmanızı öneririm.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum