Reklam
SİNAN AKDEMİR

SİNAN AKDEMİR

HOŞGÖRÜ

14 Eylül 2021 - 10:03

Bugün geldiğimiz nokta birbirimize karşı anlayış ve hoşgörüyü kaybetmiş olmamızdır. Oysa ne çok da ihtiyaç duyduğumuz bir şeydir hoşgörü. Bir kere hoş görmek olaylara ön yargısız yaklaşmaktır. Genellikle hor görülen meselelere eleştirel bakmaktır. Hoş görmek affetmek ya da izin vermek değildir. Olayları ve olguları “reddetmemektir. Aslında bir eylem değildir. Eylemsizlik olduğu söylenebilir. Çünkü bir iş gerektirmez. Tam aksi olan hoşgörüsüzlük bir eylemdir.  Hoşgörü, yapılan her şeyin kolayca kabul edilip onaylanması değildir. Hoşgörü, başkalarının görüşlerini anlama yeteneğidir. Hoşgörü kendisininkilerle ters düşse  bile, başkalarının düşünce ve duygularını özgürce dile getirmelerinden rahatsız olmama, onlara karşı saygılı davranmaktır.Hz.Mevlana nın şu meşhur sözü kuran la da ne güzel örtüşmektedir. Sevgide güneş gibi oI, dostIuk ve kardeşIikte akarsu gibi oI, hataları örtmede gece gibi oI, tevazuda toprak gibi oI, öfkede öIü gibi oI, her ne oIursan oI, ya oIduğun gibi görün, ya göründüğün gibi oI.
Kuran bize diyorki Hiç Şüpheniz olmasın ki, Sevginiz, Saygınız, Hoşgörünüz, İyilikleriniz, Kötülüklerinizi Yok eder, “ der,(Hud.144) Bundan daha büyük bir mükâfat var mı. Allah’ın resulü ‘’Sen hoşgörülü davran ki sana da hoşgörülü davransınlar’’ buyurmuştur.
Hoş görülü olmak Kusurları görmemektir, gördüklerini yüze vurmamaktır başkalarına nakletmemektir. Hoşgörülü olmak anlayışlı olmaktır aynı zamanda empati (duygudaşlık ) yapabilmektir yani kendimizi onun yerine koyabilmektir. Hoşgörülü olmak değer vermektir anlayış göstermektir. Hoş görülü olmak uyumlu olabilmektir tahammül edebilmektir alaycı değil affedici olabilmektir. Oysa bugün ne yazık ki hoş görünün yerini ön yargı almıştır. İnsanları kategorize ederek dış görünüşlerine bakarak ön yargı ile yaftalamaktayız.Allahın resulünün Usame nin bir kafirin can korkusundan iman ettiğini söylemesi üzerine şu sözü rehber edilecek değerdedir.’’ Kalbini yarıp da mı baktın ya Usame ‘’
Ünlü Amerikalı sosyolog Dale Carnegie ‘’ Bir toplumda Hoşgörülü olmak dan dan daha büyük erdem yoktur ‘’diyerek hoş görünün toplum hayatındaki önemine vurgu yapmıştır. Huzur ve mutluluğu toplum bazında yaşayabilmek için olmazsa olmazımız Hoş görüdür. Yapılan dedikodular takılan lakaplar dilden dile gezen alaylımalar yapılan hataları ömür boyu unutmamak hoş görüden  ne kadar uzaklaştığımızı göstermektedir. Türk atasözlerimizden birinde de ‘’Sür git dememişler, gör geç ‘’demişler.  Yıllarca sürüp gidecek anlaşmazlıkları devam ettirme gördüğünde hoşgörülü davran ve unut demektedir atasözümüz.  
Dilerim kendimize olduğumuz kadar çevremize de daha anlayışlı daha tahammüllü daha  HOŞGÖRÜ lü bakarız.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum