Reklam
Neriman AYAN

Neriman AYAN

Eğitimci

HAYATIMIZI BELİRLEYEN SINAVLAR

25 Kasım 2019 - 11:53

Ülkemizde insanlar başarılı olduğunu ispat etmek için her dönem sınavlara tabii tutuluyor. Kimi zaman ise çalışma tecrübemiz, iş deneyim ve bilgilerimiz, konuya hakimiyetimiz ile ölçülüyor bu sınavlar. Kimi zaman da yazılı sınavlar ile ölçülüyor. Bu sınavlardan biri de belki de insan hayatındaki dönüm noktası olarak algıladığımız sınavlardan biri olan “Yükseköğretim Kurumları Sınavı”. Birçok öğrencinin kaderini 315 dakikalık TYT ve AYT sınavına bağlı tutan bu sınav, öğrenci üzerinde çok büyük bir sorumluluk ve stres oluşturuyor. Bu sınav sonucu istediği puanı alan öğrenciye başarılı, hedefini tutturamayan istediği puanı alamayan öğrenciye ise başarısız olarak bakıp toplum tarafından baskı yarattığımız bu sınav aslında her şeye yeni bir başlangıç olarak görülüyor.
Hedefini tutturan öğrenci için yeni arkadaşlar yeni okul yeni heyecan yeni öğretmenler.
İstediği puanı alamayıp hedefine ulaşamayan öğrencilerin ise birçoğu baskı oluşturan toplum tarafından bu sistemde yok oluyor.
Peki, sen kendini değerlendirirken kendini puana tabii tutuyor musun?
Mesela;
Senin için başarılı olmanın sıralaması nedir?
Senin için mutlu olmanın puanı nedir?
Senin için iyi insan olmak demek kaç puan almak demek?
Bunlar tabii ki işin duygusal tarafı gerçekçi olmak gerekirse çok çalışmamız gereken bir dönemdeyiz rakiplerimiz çok güçlü aynı fakülteye aynı bölüme girmek isteyen, aynı puanı almak isteyen milyonlarca insanla yarışıyoruz. Bir net ile yüzlerce öğrencinin önüne geçerken bir yanlış ile yüzlerce öğrencinin gerisinde kalabiliyoruz.
Sınav öğrencisi olmak kolay bir şey değil. Sınavın psikolojik baskısı, stres yönetimi ile uğraşıp başarılı olmak zorundayız. O yüzden bu dönemlerde mutlaka uzman kişilerden destek almak hem stresi azaltıp aynı zamanda verimli çalışmanızda yardım sağlayacaktır.
Tüm bunları başardıktan sonra da hayatımızı etkileyecek başka bir tercih seviyesine ulaşıyoruz. İşin asıl can alıcı noktası da burasıdır. Lise hayatı artık bitiyor. O bütün bir yıl hayalini kurduğumuz büyük beklentiler içinde olduğumuz daha büyük bir hayat sizi bekliyor. Ve bundan sonraki bütün hayatımızı etkileyecek seçimi yapmak zorundayız.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum