Reklam
İzzet SAÇMACI

İzzet SAÇMACI

70 YAŞINDAN İTİBAREN HER 5 YILDA BİR DİREKSİYON SINAVI YENİLENSİN

05 Ağustos 2019 - 11:23 - Güncelleme: 05 Ağustos 2019 - 11:47

Günümüzde trafikle iç içe bir hayat sürmekteyiz. Kimimiz bu durumdan mutlu iken kimimiz de hiç direksiyon sallamak istemiyor.
Köşemin başlığını gördüğünüzde hiç okumadan eminim çoğunluk hak verecek. Ben aslında bunu yaşlılarımıza saygısızlık anlamında yazmıyorum. O yaşların verdiği sağlık sıkıntılarının suçsuz yaya ya da sürücüler için hayati tehlike arz edebileceğini düşündüğüm için yazıyorum
Size son 1 haftada bizzat yaşadığım üç olaydan bahsetmek istiyorum…
Bu olaylardan birisi Talas Bahçelievler’de, birisi Kartal Kavşağı’nda diğeri ise Cumhuriyet Meydanı’nda yaşandı.
İsterseniz yaşadığım ve bu köşeyi yazma ihtiyacı hissettiğim bu üç ana olayı anlatmaya Talas Bahçelievler’den bahsederek başlayayım.
Kırmızı ışıkta bekleyen 6-7 araçtan birisiyim. Önümde 2 şeritte toplam 4 araç beklemekte. Yeşil ışık yandığında önde bir şeyler olduğunu hissettim,  dikkatlice baktığımda 70 yaşlarında bir amcanın en sağdan en sola ve ters yola girmeye çalıştığını fark ettim. Tabi benimle birlikte bu olayı fark eden diğer araçlar trafikte dondu kaldı, trafik sıkışıp alt üst oldu. Önümdeki iki araç tramvay yolu üzerinde kaldı. Tabi bu arada diğer taraf kırmızıdan yeşil ışığa geçince tramvay yolu üzerindeki 2 araç hareket edemedi, üstüne birde tramvay gelince trafik içinden çıkılmaz bir hal aldı.
Kartal kavşağına gelecek olursak…
Sola dönüş yasak olan bir yerde yine 70-75 yaşlarında bir amca yasak olan yere dönmeye kalkıştı ve karşıdan gelen 3 aracı sonucu ağır olabilecek bir kaza riski ile karşı karşıya bıraktı.
Haftanın son olayı Cumhuriyet Meydanı’nda cereyan etti. Yine en sol şeritten hiçbir şekilde sinyal dahi vermeden en sağ şeride geçmeye çalışan bir amca daha…
Tabi ki bu yaştaki usta şoförlerimizi de görmezlikten gelemeyiz
Eminim benim gibi trafikte olan binlerce sürücü bu ve bunun gibi olaylar ile karşılaşmış ve mağduriyet yaşamıştır.
Hepimizin bu yaşlarda dedesi amcası akrabası var. Belki de bu yüzden hiçbirimiz sesimizi duyuramıyoruz, belki de çekindiğimizden sesimizi çıkarmak istemiyoruz. Unutmamak gerekiyor ki kaza riski yaşayan diğer araçlarda da daha hayata yeni yeni başlayan çocuklarımız ve değer verdiklerimiz var ve onlarında hayatını riske atamayız.
Biz ehliyetleri alınsın demiyoruz, önlem alınsın diyoruz.
Bu yüzden 70 yaşından itibaren her 5 yılda bir sürücülerimiz başta direksiyon sınavı olmak üzere refleks, dikkat dağınıklığı gibi diğer sağlık konularında da kontrol edilsinler.
Hem kendi hayatları,  hem de başkalarının hayatları tehlikeye girmesin.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum