Reklam

ZİYA SELÇUK EBEVEYNLERE SESLENDİ

Önceki Dönem Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 5. Kayseri Kitap Fuarı’nda konferans verdi. Selçuk, verdiği konferansta anne babalara seslendi. Çocuk gelişi hakkında açıklamalarda bulunan Selçuk, tek çocuğun dezavantaj olduğunu söyledi.

ZİYA SELÇUK EBEVEYNLERE SESLENDİ

Önceki Dönem Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 5. Kayseri Kitap Fuarı’nda konferans verdi. Selçuk, verdiği konferansta anne babalara seslendi. Çocuk gelişi hakkında açıklamalarda bulunan Selçuk, tek çocuğun dezavantaj olduğunu söyledi.

ZİYA SELÇUK EBEVEYNLERE SESLENDİ
17 Ekim 2022 - 12:10 - Güncelleme: 17 Ekim 2022 - 12:14

5. Kayseri Kitap Fuarı, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. 23 Ekim Pazar gününe kadar sürecek olan Kitap Fuarı’nda Önceki Dönem Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da bir konferans ve imza gününe katıldı.
Katıldığı konferansta ebeveynlere seslenen Selçuk, gelecek yıllar için de uyarılarda bulundu. Selçuk, “Bugün ilkokula başlayan çocuklarımız, 2040 yılına doğru iş hayatına atılacaklar. 2040 yılı demek ne demek? Aslında dünyanın çok farklı bir dönemi demek. Yani dijital olarak, başka bir multviverse’ın metaverse’in konuşulduğu dönem demek. Artık dünya çapında bir su krizinin olduğu ve bizim bir şekilde silinerek temizlenme ihtimalinin olduğu, bezlerle temizlenme ihtimalinin olduğu bir döneme doğru gidiyoruz. Çünkü büyük bir çevresel felaket de var. Bütün bunlar bizi elbette umutsuz bırakmamalı. Hiçbir zaman umudun, ümidin peşini de bırakmamalıyız.” dedi.
Günümüzde evliliklerin de değişebildiğini söyleyen Selçuk, “Çocuğun yolunu açmak anne babanın arasındaki ilişkiyi güzelleştirmeye bağlıdır. Onların arasındaki samimiyeti, muhabbeti artırmaya bağlıdır. Bir süre sonra evlilikler dönüşebiliyor, yani müesseseleşebiliyor, kurumlaşabiliyor, şirketleşebiliyor, görev bölümü, yapılıyor, iş bölümü yapılıyor. Bütün bu iş bölümü içerisinde de senin vazifelerin şunlar, benimkiler bunlar haline dönebiliyor. Fakat buradaki şefkati, sevgiyi, aşkı ihmal etmemekte yarar var. Eğer bu ihmal edilirse, çocuğa enerji akmıyor ve çocuk başka sorunlar yaşıyor.” dedi.
“TEK ÇOCUĞUN DEZAVANTAJI…”
Önceki Dönem Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, hayatın tabiatında birden fazla çocuk olduğunu vurgulayarak, tek çocuğa sahip olmanın da dezavantajlarını sıraladı. Selçuk açıklamalarında, “Bizim temelde yaşadığımız problemler, doğaya aykırı davranmakla ilgili. Yani doğa bize nasıl bir yapı sunuyor yaratılışta? Şöyle bir yapı sunuyor. Diyor ki bir evde bir tane çocuk olmaz. Yani çocuk birden fazla olur diyor. İşin tabiatı bu. Fakat biz diyoruz ki çalışan anne babalar var diyoruz, ama geçim var, geçim sorunları var, ekonomik durumlar var diyoruz. Nasıl çocuk sahibi olacağız diyoruz. O zaman diyor ki tabiat. Tamam diyor bildiğiniz gibi yapın, ben de bildiğimi yaparım diyor. Tek çocuğun dezavantajı ortaya çıkıyor. Mesela tek çocuk düşünün. Tek çocuk, bütün sülalenin ilgisini çekiyor. Yani çocuğun doğum günü, Amerika’nın kurtuluş günü gibi kutlanıyor. Her yerden akrabalar, her yerden arkadaşlar geliyorlar ve çocuğun doğum gününü kutluyorlar. Bir çocuğa fazla ilgi göstermek de fazla sevmek de onu zehirler. O yüzden de ne yapalım işte biz de kendimizi ona adadık cümlesi çok tehlikeli bir cümle. Ve özellikle çalışan anne-babalar için söylüyorum. Çocuklarını az görüyorlar, az gördükleri için de bu az saatte hücum ediyorlar çocuğun üstüne. Bir çiçeği damla damla sulamak yerine, aniden bir kova suyu boşaltıyorlar çocuğun üstüne. Bu çocuğun doğasını sıkıntıya sokuyor ve çocuğun dengesi bozuluyor.” dedi.
Önceki Dönem Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, konferansın ardından kitapseverler için düzenlenen imza gününe katılarak kendi kitabını imzaladı.