Reklam

METE YARAR KİTAP FUARI'NDA SEVENLERİYLE BULUŞTU

Güvenlik Danışmanı ve Yazar Mete Yarar, 5. Kayseri Kitap Fuarı’nda sevenleri ile buluştu. Fuarda bir söyleşi gerçekleştiren Yarar, ardından okurları için kitap imzaladı. Söyleşisinde Türk mühendislerin başarılarına değinen Yarar, ayrıca Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar hakkında da açıklamalarda bulundu.

METE YARAR KİTAP FUARI'NDA SEVENLERİYLE BULUŞTU

Güvenlik Danışmanı ve Yazar Mete Yarar, 5. Kayseri Kitap Fuarı’nda sevenleri ile buluştu. Fuarda bir söyleşi gerçekleştiren Yarar, ardından okurları için kitap imzaladı. Söyleşisinde Türk mühendislerin başarılarına değinen Yarar, ayrıca Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar hakkında da açıklamalarda bulundu.

METE YARAR KİTAP FUARI'NDA SEVENLERİYLE BULUŞTU
17 Ekim 2022 - 12:08 - Güncelleme: 17 Ekim 2022 - 12:09

15 Ekim Cumartesi günü 5. Kayseri Kitap Fuarı’nda okurları ile buluşan Güvenlik Uzmanı ve Yazar Mete Yarar, Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayiinde gösterdiği başarılara değindi. Türk mühendislerin birçok başarılı çalışmanın altına imzasını attığını vurgulayan Yarar, Türkiye’nin bu alanda son zamanlarda çok ciddi bir atılım gerçekleştirdiğine değindi.
“GELEN SİPARİŞ MİKTARINI TÜRKİYE’NİN KARŞILAŞMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Türkiye’nin savunma sanayii alanında gelen siparişlere yetişmekte zorlandığını söyleyen Yarar, “En son TUSAŞ’a gittim ve TUSAŞ’ın hem Milli Muharip Uçak’ın montaj aşamalarını yerinde gördüm. Çok ilginçtir, size bir şey söyleyeceğim. Kendine çok güvenen birini düşünün. Mesela bir şey sorarsınız, bir dakika ben yaparım falan der ve ya iyi bir motor ustasıdır. Arabayı tanımaz ama bir dakika ben bakıyım çözerim falan der. Sanki Türkiye yıllardan beri kendi uçağını yapıyor gibi müthiş hızlı bir şekilde uçak yapmaya başladık. Milli Muharip Uçak’ı yapan mühendislerle bir araya geldim ve şu soruyu sordum. Dedim ki ‘Arkadaşlar, niye bu kadar rahatsınız? Yani bu uçakları Amerikalılar belki 20 yıldır çalıştılar ve hala yapmaya çalışıyorlar.’ Sizin dedim özgüveniniz ne? İlginç bir şekilde şunu söylüyor ki bunların hiçbiri siyasi falan değil yanlış anlamayın. Bazen şunu söyleyebilirsiniz. Siyaseten heyecan katmak için konuşmalar olur. Bunlar mühendisler, matematiksel adamlar. Yapamadığı zaman zaten mahcup olacağı için abartmaya gerek yok yani. Adamlarda şöyle bir özgüven var. Biz zaten yapıyoruz, daha mükemmelini nasıl yaparız’ı konuşuyoruz. Sebebi çok basit ben size söyleyeyim. Türk mühendislerinin imkan ve kabiliyetleri şu anda diğer diğer ülkelerden çok daha fazla. Keşke bu ülkenin imkanı da olsa da hepsini göstersem. Şu anda Türkiye’ye c. Türkiye sipariş kabul ediyor ama teslim süresi bu sene değil. Yalnızca Selçuk Beylerin (Bayraktar) yaptığı fabrikanın TB2 üretim kapasitesi yalnızca 400 tane. 400 tane yapıyor ve o dolmuş durumda. Seneye ve ondan sonraki seneye randevu alabiliyorlar. Aynı şey, TUSAŞ için de geçerli.” dedi.
“TÜRKİYE’DE SELÇUK BEYLERİN AİLESİNE BİR MADALYA TEKLİFİ YAPILABİLİR Mİ?”
Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı da olan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın başarılarına da değinen Mete Yarar, “Selçuk Beyler üzerinden konuşuyorum çünkü şu anda dünyada en çok konuşulan şirket olduğu için. Yoksa ne Cumhurbaşkanı’nın damadı olması ne de başka bir şey değil. Şu anda ürettiği sistemin en popüler olmasından kaynaklanıyor. Sorum şu: Ukraynalılar, Selçuk Bey ve ailesine ne verdiler? Madalya verdiler değil mi? İki defa madalya verdiler. Sonra, Azerbaycan ne verdi? O da madalya verdi. Devlet üstün hizmet madalyaları, şeref madalyaları, yaptıklarını ifade eden madalyalar vermeye devam ediyorlar. Azerbaycan Savaşı ne kadar sürdü, 44 gün sürdü. Ukrayna Savaşı ne zamandır sürüyor? Hadi diyelim 250. gün. Adamlar, daha savaşın 45’inci 46’ncı gününde bu madalyaları verdiler. 2016’dan beri Türkiye’de, Türkiye’nin operasyonlarında, terörle mücadelede, yurtiçi ve yurtdışında öldürülen yaklaşık 36 bin terörist var. Bunun yaklaşık yüzde 80’i TB2’ler veya insansız hava araçlarıyla veya silahlı insansız hava araçlarıyla etkisiz hale getirdiler, yüzde 80’i. Hani kızdınız ya 1940’lara, hani Nuri Demirağ’lara değer vermemişlerdi. Vecihi Hürkuş’lara değer vermemişlerdi. Peki, Türkiye’de Selçuk Beyler’in ailesine bir madalya teklifi yapılabilir mi?” diye sordu. Salonda izleyicilerin geneli, ‘Yapılamaz’ dedi. Bunun üzerine Mete Yarar, neden yapılamaz?’ diye sordu. Salondan bu kez ‘damat’ cevabı yükseldi. Yarar ise bu cevaba binaen, ‘O zaman biz, 1940’lara neden kızdık?’ dedi.