Reklam

Türkiye’nin Kurtuluş Reçetesi 2 Dönem’den Geçiyor

Sivil toplum kuruluşlarından belediye başkanlıklarına, milletvekilliğinden oda başkanlıklarına kadar birçok kurumda uzun dönemler boyunca görev alanlar, tartışma konusu olmaya başladı.

Türkiye’nin Kurtuluş Reçetesi 2 Dönem’den Geçiyor

Sivil toplum kuruluşlarından belediye başkanlıklarına, milletvekilliğinden oda başkanlıklarına kadar birçok kurumda uzun dönemler boyunca görev alanlar, tartışma konusu olmaya başladı.

Türkiye’nin Kurtuluş Reçetesi 2 Dönem’den Geçiyor
22 Temmuz 2019 - 10:55

Türkiye’de faaliyet gösteren birçok kurum ve kuruluşta bu sıkıntının baş göstermesi, çözüm yollarının aranmasını da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili açıklamalar, İyi Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Kazım Yücel ve Ak Parti Melikgazi Belediye Meclis Üyesi Celal Hasnalçacı’dan geldi. Yücel ve Hasnalçacı, Türkiye’nin reçetesinin görev sürelerinde 2 dönem kuralı olması konusunda birleşti.

YÜCEL: GÖREV SÜRELERİ 2 DÖNEM OLMALI

İyi Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Kazım Yücel, sivil toplum kuruluşları (STK) ve kamu kurumlarına seçilerek gelen yöneticilerin görev sürelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yücel yaptığı açıklamada, ‘iki dönem’ kuralının uygulanması gerektiğini söyledi.

STK’lara, kamu kurumlarına ve milletvekilliğine seçilen yönetici ve vekillerin görev sürelerinin belli bir süreye tabii olması gerektiğini söyleyen Yücel, Kayseri’de uzun süre görev yapan STK başkanlarının çok örneğinin olduğunu belirtti. Kan değişiminin o kurumun yararına olduğunu vurgulayan Yücel “İki dönem kuralı, meclis üyeliğinden milletvekilliğine kadar, sivil toplum örgütlerinden oda başkanlarına hatta muhtarlara kadar hepsini kapsamalı diye düşünüyorum. Halkın ya da esnaf ve sanatkarların, mensup olduğu kuruluşun yetkililerinin oylarıyla seçilen herkesin görev süreleri, 2 kez seçilmekle sınırlı olmalı. Bazı kurumlarda seçimler 2 ya da 4 yılda bir olabiliyor, yerel yönetimler ya da genel seçimlerde 5 yıllık seçim süreleri var. Görev süreleri yıl bazında değerlendirmeden dönem olarak dikkate alınmalı ve ona göre uygulamaya konulmalıdır. Görev süresi 2 yılsa 2 yıl, 4 ya da 5 yılsa ona göre değerlendirilerek en fazla 2 kez seçilme hakkı olmalı.” dedi.

“2 DÖNEMDEN SONRA FAYDALI OLMA DÖNEMİ BİTİYOR”

Yücel açıklamalarının devamında, 2 dönemden sonra göreve devam edenlerin hizmet ettiği kurum ya da kuruluşa faydalı olma oranının azaldığını söyledi. Yücel, “2 dönemden sonra seçilen kişilerin, hizmet ettiği kurum ya da kuruluşa faydasının azaldığını görüyoruz. Bu insanlar bir müddet sonra; ‘Bu koltuklar bizim, biz buraların hakimiyiz, biz buraların meyvesini yeriz.’ düşüncesine sahip oluyorlar. Bu da çirkin bir tabloyu önümüze çıkarıyor.

“KENDİLERİNİ ÖZLETMELİLER”

Göreve gelen insanların iki dönemden sonra ara vermesi gerektiğini söylediği, yaptığı hizmetle de kendini özletmesi gerektiğini söyleyen Yücel, “STK ve kamu kurumlarına seçilenler, 2 dönem görev yapsa 1 dönem ara verse belki de seçmen tarafından özlemle beklenen ve yeniden seçilmek istenen kişiler olacaklar. Ama üst üste 2’den fazla dönem seçildikleri takdirde hem kendileri yoruluyor hem de 2 dönemden sonrası, ilgili kurum için zaman kaybı oluyor. Kendi adlarına hizmetten uzak oluyorlar belki de o kurumu kullanarak kendilerine bir dünya kuruyorlar. Hatta kendilerini seçenlere bir süre sonra eyvallah dahi etmemeye başlıyorlar.” dedi.

“ŞAHSIM İÇİN DE 2 DÖNEM YETERLİ”

İyi Parti’li Yücel, 2 dönem kuralının yasalaşması gerektiğini kendisinin de bu kuralı uygulayacağını söyleyerek, “Şahsım adına 2 dönem meclis üyeliği çok yeterli. Arkadan gelen insanların önünü açmalıyız. Aksi takdirde 2 dönemden sonra insanlar ‘bakar kör’ olma durumuna geçiyor. Bence bu uygulama Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülerek yasalaştırılmalı ve tüm kurumları kapsamalıdır. 30-35 yıl oda başkanlığı yapanlar var. Bu insanlar ölmeden önce oda başkanlıklarını kendilerinden sonra gelenlere bırakmalı ve yönetim konusunda da yardımcı olmalı, öğüt vermeliler.” dedi.

“GÜÇ, MENFAAT, OTORİTE…”

2 dönemden sonra seçilmek için ısrarla aday olanların, belli amaçlar doğrultusunda görevi bırakma niyetlerinin olmadığını belirten Yücel, “Bu insanlar bir müddet sonra güç sahibi olmak, menfaat sağlamak ve güçle birlikte bulunduğu bölgede otorite kurmak amacıyla 2’nci dönemden sonra ısrarcı oluyorlar. Bir müddet sonra ‘Benden daha iyi kimse yapamaz.” düşüncesine sahip oluyorlar. Ancak her zaman daha iyi yapacak birileri vardır.” dedi.

2 dönem kuralına ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Melikgazi Meclis Üyesi Celal Hasnalçacı ise uzun süre görevde bulunanların yıprandığını ve hizmet edecek enerjilerini yitirdiklerini söyledi. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) 4’üncü dönem Kayseri şube başkanlığını da yapan Hasnalçacı, MÜSİAD’da 2 dönem kuralının aktif olduğunu ve hala uygulandığını belirtti. Hasnalçacı, “MÜSİAD’da yönetime geçenler ilk dönem (2 yıl) bütün üyelerimizle tanışmak, onlarla gönül bağı kurmak ve üyeleri MÜSİAD’a kazandırmak için çalışırlar. 2’nci dönemde ise yönetim, başta şehre sonra da ülkeye faydalı olabilmek için çalışmalarını yürütür. Daha sonra ise görev süreleri dolar ve yeni gelecek insanların önü açılmış olur.” dedi.

“MEZARLIKLAR ŞÖHRETLİ İNSANLARLA DOLU”

Kurum ve kuruluşların bir kişiye bırakılmaması gerektiğini, taze kanlara her zaman ihtiyacın olduğunu, geriden gelen insanların önünün açılması gerektiğini söyleyen Hasnalçacı, “Mezarlıklar şöhretli insanlarla dolu. ‘Ölüm bize gelmeyecek’ diyemeyeceğimiz için 2 dönem kuralı çok daha gerekli bir hal kazanıyor. Dünyanın çoğu yerinde 2 dönem kuralına yakın bir kural vardır. Tam aksine olan yerler de vardır. Amerika’da 2 dönem kuralı varken Çin’de ömür boyu başkanlık kabul edildi. Ama ben diyorum ki madem ki biz insanız ve faniyiz en verimli yıllarımızı kullanıp, sahadaki diğer verimli insanlara görevimizi bırakmalıyız. Biz bu kuralın geçerli olması gerektiğini Kayseri Ticaret Odası yönetiminde olduğumuz dönem söyledik. 2’nci dönemimizde daha verimli verimli nasıl çalışırız diye düşündük. Ancak kısmet olmadı. Bence insanlar hiçbir zaman kendilerini bir kurum ya da kuruluşa bağlı hissetmemeli. Bu söylediğim STK’lar için de geçerli, milletvekilleri için de geçerli.” dedi.

“GENÇLERİN ÖNÜNÜ AÇMALIYIZ”

Uzun yıllar dernek başkanlıkları yapan insanların sayıca çok fazla olduğunu söyleyen Hasnalçacı, “30-35 yıl dernek başkanlığı yapan insanlar var. Bence bu doğru bir durum değil. Ben bunu alttaki insanlara saygısızlık olarak görüyorum. Gençlerimiz bizi, hem akıllar hem de bilgiyle fersah fersah geçecek şekilde hızlı geliyor. O zaman bir müddet sonra biz onların önüne duramayacağımıza göre, gelin bunu kural haline getirelim ve biz kendimizden sonra seçileceklerin tecrübelerine katkıda bulunalım ve yerimizi onlara devredelim.” dedi.

“BİR MÜDDET SONRA ŞAHSİ MENFAAT DUYGULARI ÖN PLANA ÇIKIYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ak Parti iç tüzüğüne eklediği ‘Art arda 3 dönemden fazla milletvekili olamama’ kuralını çok doğru bulduğunu söyleyen Hasnalçacı, 1 dönem bekledikten sonra yeniden seçilme yolunun açılmasının da yanlış olduğunu söyledi. Ak Parti Melikgazi Belediye Meclis Üyesi Celal Hasnalçacı, “Ben, 3 dönem görev alıp 1 dönem bekledikten sonra, yeniden görev alma yolunun açık olmasını doğru bulmuyorum. Özellikle, aynı insanların bir şehre faydalı olabileceği kanaatinde değilim. Faydalı olamadıklarının ispatlarını da kendileri yapmaktalar. Bu insanların verimlilikleri kesinlikle düşmektedir. Hatta hata yapma yoluna bile girmektedirler. Bir müddet sonra şahsi menfaat gözeten duygusal düşünceler de ön plana çıkmaktadır. Bu durumdan kurtulmanın yolu da 2 ya da 3 dönemlik seçilme kuralının her kurum için yasalaşmasıdır.” dedi.

Özel Haber: Ahmet SARIKUŞ
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum