Reklam

SURDA GEDiK AÇILDI

Kayseri OSB’de yaşanan usulsüzlükler, sanayicinin çarçur edilen parası ve şehre verilen maddi manevi zararın ardından yaşanan hukuk süreci ve bakanlığın görevden alma kararı kentte yeni bir dönemi başlattı.

SURDA GEDiK AÇILDI

Kayseri OSB’de yaşanan usulsüzlükler, sanayicinin çarçur edilen parası ve şehre verilen maddi manevi zararın ardından yaşanan hukuk süreci ve bakanlığın görevden alma kararı kentte yeni bir dönemi başlattı.

SURDA GEDiK AÇILDI
17 Ekim 2021 - 19:36 - Güncelleme: 17 Ekim 2021 - 20:05

Kayseri OSB’de yaşanan usulsüzlükler, sanayicinin çarçur edilen parası ve şehre verilen maddi manevi zararın ardından yaşanan hukuk süreci ve bakanlığın görevden alma kararı kentte yeni bir dönemi başlattı. Sivil toplum kuruluşlarında hiç kimse arkasına aldığı güçle dokunulmaz olmadığı ortaya çıkarken, hem Kayseri OSB’de yaşanan sürecin ortaya çıkması, hem de bir güç ardına sığınarak istediğini yapmaya çalışan sivil toplum kuruluşlarının bu anlayışını yok etme adına surda gedik açılmış oldu.
GÜÇ ARDINA SIĞINARAK HER ŞEYİ MUBAH SAYMAK
Kayseri OSB’de yaşanan süreç, artık Kayseri’deki sivil toplum kuruluşlarında hiçbir şeyin önceki gibi olmayacağını gösterdi. Hep birilerini yanına alarak güç ardına sığınan ve bu gücün sayesinde her türlü olumsuzluklar içine giren, yapılmayacak işleri mubah sayan, OSB’ye dokunursan karşında beni bulursun anlayışını bitirdi. Ulusal televizyonda gündemi her gün Kayseri olanların sponsoru olanlar, sanayicinin parasını şan şöhret ve unvan için kullananlar da bu süreçle bitirilirken, zimmet, yolsuzluk, evrakta sahtecilik, usulsüz harcama gibi birçok suçu işleyenlerin işledikleri suçların yanına kar kalmadığını gösterdi.
 NURSAÇAN EN BÜYÜK HATAYI NEREDE YAPTI?
Güç zehirlenmesi yaşayan bazı sivil toplum kuruluşları attıkları her adımda büyük hatalar ve suçlar işleyebiliyor. Hakkında zimmet ve kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği gibi suçlardan dolayı dava açılan Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan ile yönetim kurulu üyeleri nerede hata yaptı. Kayseri OSB seçimlerinde rakibi Ahmet Hilmi Kürtüncü gibi iş dünyasında sevilen bir ismin aday çıkmasına karşın rakibiyle ilgili yaptığı suçlamalar tepki topladı. Ahmet Hilmi Kürtüncü gibi sevilen bir iş adamıyla alakalı iftira ve hakaretlere varan sözler sarf eden Nursaçan, Kürtüncü'ye karşı seçimi kazanabilmek için seçimde her türlü girişimi mubah sayması da siyaset dahil birçok kesimden en ağır tepkiyi almıştı. Arkasına aldığı gücünde etkisiyle attığı her adımın doğruymuş gibi hareket ederek, Kayseri OSB’de savcılık iddianamesine giren zimmet, usulsüz harcamalar ve kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği gibi suçlardan 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması sürecini başlattı.
ALEYHTE HER ŞEYE TEPKİ VE HERKESE TEHDİT
Kayseri OSB Başkanının görevde kaldığı süreç içerisinde seçimlerde karşısına çıkan adaya, savcılık iddianamesine giren suçlamaların basında yer alması ve konuşulmasından rahatsız olması dikkat çekti. Rakibine yönelik her türlü iftirayı çekinmeden söyleyen ve televizyon ekranlarında iftiraları
tek tek ortaya çıkartılan Nursaçan’ın, savcılık iddianamesindeki suçlamaları gündeme getirenleri de aracılar vasıtasıyla tehdit ettiği ileri sürüldü.
BÖYLE BABADAN BÖYLE NASIL EVLAT ÇIKIYOR?
Kayseri OSB’nin önceki seçiminde aday olan iş insanı Ahmet Hilmi Kürtüncü, seçim dönemi ve sonrasında hakkında iftiralar atan Kayseri OSB’nin görevden alınan Başkanı Tahir Nursaçan’a tepki göstermişti. Kürtüncü, kendisine atılan iftiralar karşısında, Tahir Nursaçan ile ilgili olarak, babası Diyanet İşleri Eski Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan’ı hatırlatarak, “Böyle babadan böyle evlat nasıl çıkıyor” demişti. Kürtüncü, hakkındaki iftiralarla ilgili yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı; “Bu adamı yalan makinesine bağlasınız makine bozulur. Böyle bir düsturda adam. Üzüldüğüm şu. Herkesin sınavı var. Babası hocamız. Severiz hocamızı. Televizyonlarda camilerde bizlere vaaz verdi. Doğruluğu, yalanı haramı helali öğretti. Emanete hıyanet etmemeyi, sözünde durmayı öğretti. Bize bunu öğretti. Adamın sınavı. Böyle babadan böyle evlat çıkıyor. Allah yardımcısı
olsun. Ama şu özelliği var. Televizyonda camide hocamız vaaz ederken bu rahmani vaazlar verirken şeytani işlerle uğraştığı için dinlememiş. Babasını. Sıkıştığı zaman muhterem babam diye varıyor. Baba benim şu işimi hallet diye. Yaşlı başlı saygıdeğer insanı, Türkiye’ye mal olmuş insanı koşturuyor. Adamın imtihanı. Allah hayırlı evlatlar versin. Böyle imtihanlarla karşılaştırmasın. Onun konuştuğu dille konuşmayacağım.
Bize yakışmaz. Benim verdiğim sözlere şahit olun. Benim mal varlığımda varsa böyle bir şey hemen bağışlayacağım. Babam derdi ki; Allah’ın ve devletin men ettiği işleri yapmayacaksın. Yapmazsan dünyada ve ahrette gülersin derdi. Yapmayanların ve yapanların hali ortada.”
ELİTAŞ GÜNDEME TAŞIMIŞTI
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, geçmiş yıllarda yaptığı açıklamada, kentte bir çete olduğunu ve insanları FETÖ diye korkutarak ülke ekonomisine darbe vurduklarını anlatmıştı. Programda, 200 sanayicinin başına gelen mağduriyeti anlatarak, 15 Temmuz’dan 4 gün sonra 200 sanayicinin FETÖ’cü diye şikayet edilmesi sonrasında hesaplarının dondurulduğunu ifade etmişti. Elitaş, bunu yapan FETÖ’cü bir çetenin olduğunu, emniyette, basının içinde, farklı kesimlerden insanların olduğunu ve son anda Kayseri sanayisini batmaktan kurtardıklarını dile getirdi. Bu konunun canlı şahidi olarak sanayi odası başkanını gösteren Elitaş, kendisini arayan başkanın bu konu ile ilgili oluşan mağduriyeti anlattığını ve sorunu hemen çözdüklerini
aktardı. Bunu yapanların kimler olduğunu herkesin bildiğini aktaran Elitaş, son zamanlarda birçok kişinin bu yolu tercih ettiğini anlatarak, Kayseri OSB yönetiminin de, kendilerinden önceki yönetim döneminde bölgede çalışanlar hakkında FETÖ’cü suçlamasından bulunduğunu ve bunu yaparak FETÖ’nün
ekmeğine yağ sürüldüğünü anlatmıştı.
YOLSUZLUK İDDİALARI MİLYON DOLARLARI BULUYOR
Görevden alınan Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan ve yönetiminin kentte yıllardır konuşulan ve suç teşkil eden adımları 200 sanayicinin girişimi ile birlikte geçen hafta resmi olarak artık durduruldu. Kayseri OSB’yi borç batağına sürüklemesi, usulsüz ve yönetmeliklere aykırı harcamalar, büyük rakamlarla Kayseri OSB’nin ihtiyacı olmamasına rağmen alınan tesbihler, Osmanlı odası için alınan pahalı eserler, 109
bin dolarlık cep telefonları, 359 bin Euro’luk televizyonlar, Dubai’de sanayicinin batırılan 16 milyon doları gibi suç teşkil eden harcamalar tek tek gündeme taşındı ve savcılık iddianamesinde yer aldı.
OSB’DE YARGILANMA VE GÖREVDEN ALMA SÜRECİ NASIL BAŞLADI?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişlerince yapılan inceleme sonrasında Kayseri OSB Başkanı ve yönetiminin usulsüz harcamalarla bazı yönetmeliklere aykırı davranışlarını tespit etmiş ve 408 sayfalık rapor hazırlamıştı. Cumhuriyet Savcılığı’na OSB çalışanlarının şikayeti üzerine başlayan sürecin ardından savcılıkta OSB Başkanı ve yönetimi hakkında iddianame hazırlamış ve ağır ceza mahkemesi tarafından iddianame kabul edilmişti. Kasım ayında Başkan ve yönetiminin yargılanmalarına 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacaktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise, ilk duruşmaya bir aydan fazla zaman kala OSB Başkanı Tahir Nursaçan ve yönetim kurulu üyeleri ile denetim
kurulu üyeleri ve iki idari personeli görevden aldı.
ÇALIŞANLARIN ŞİKAYETİYLE ORTAYA ÇIKTI
Kayseri OSB Başkanı ve yönetimiyle ilgili ortaya çıkan ve ağır ceza mahkemesinde yargılanma sürecini başlatan adım bölge müdürlüğü çalışanlarının savcılığa suç duyurusunda bulunmasıyla ortaya çıkartılmıştı. Şikayet üzerine yapılan soruşturma kapsamında Kayseri OSB’de yapılan harcamaların denetlenmesi için 2019 yılının Haziran ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’na bağlı müfettişler görevlendirildi. İncelemeler üzerine 408 sayfalık rapor hazırlandı. Rapor, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ve 200’ü aşkın sanayicinin bulunduğu ‘OSB’ne Sahip Çık Platformu’nun müdahil olduğu soruşturma dosyasına girdi. Soruşturma sonunda OSB Başkanı Tahir Nursaçan ile 6 yönetici hakkında ‘zimmet’ suçundan 5’er yıldan 12’şer yıla kadar ‘kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği’ suçundan da 3’er yıldan 8’şer yıla kadar olmak üzere toplam 20’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. İddianame, 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. İlk duruşma ise kasım ayında yapılacak.
 SKANDAL HARCAMALAR İDDİNAMEDE DE YER ALMIŞTI
Savcılık tarafından düzenlenen iddianamede dikkat çeken adeta sanayicinin parasının çarçur edildiğini doğrulayan harcamalar vardı. OSB yönetmeliğine aykırı, yönetim kurulu kararı alınmadan yaklaşık 1 milyon 500 bin TL harcama yapılarak yaptırılan Osmanlı Odası vardı. OSB tüzel kişiliğinin niteliği itibariyle herhangi bir reklam ihtiyacı olmamasına rağmen 15 Mayıs 2019- 25 Eylül 2019 tarihleri arasında yerel basında ve medya kuruluşlarında yapılan yayınlar karşılığı olarak 1 milyon 485 bin 348 TL harcama. Hizmet alımına ilişkin belgesi olmayan toplam 99 bin 600 TL ödeme yapıldığı, herhangi bir OSB tüzel kişiliği yönetim organı kararı olmaksızın 2016-2019 yılları arasında 26 bin 271 TL tutarında gömlek, kravat ve eşarp alınarak yerel medya mensuplarına hediye olarak verilmesi de iddianamede yer aldı. Resmi belgede sahtecilik suçlamasının da yer aldığı iddianamede yine OSB demirbaş kayıtlarına geçmeyen 57 adet cep telefonu da yer almıştı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum