Reklam

OSB’DEN SKANDAL HARCAMA

Kayseri OSB’deki usulsüzlüklerin, skandal harcamaların, sanayicinin parasının çarçur edildiğine dair ardı arkası kesilmeyen yeni gelişmeler yaşanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişlerinin inceleme sonucu ortaya çıkan raporunda Kayseri OSB’ye 4 yıl içinde 109 bin 724 dolar harcama yapılarak akıllı cep telefonları alındığı ortaya çıktı.

OSB’DEN SKANDAL HARCAMA

Kayseri OSB’deki usulsüzlüklerin, skandal harcamaların, sanayicinin parasının çarçur edildiğine dair ardı arkası kesilmeyen yeni gelişmeler yaşanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişlerinin inceleme sonucu ortaya çıkan raporunda Kayseri OSB’ye 4 yıl içinde 109 bin 724 dolar harcama yapılarak akıllı cep telefonları alındığı ortaya çıktı.

OSB’DEN SKANDAL HARCAMA
15 Ekim 2021 - 10:03

Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan ile ilgili bakanlık müfettişlerinin inceleme raporunda da yer alan bilgiler doğrultusunda yapılan skandal harcamalar tek tek ortaya çıkıyor. Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen soruşturma sonrasında hazırlanan iddianame kabul edilmiş ve OSB Başkanı ile birlikte 6 yöneticisinin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması kararı çıkmıştı.
ALINAN CEP TELEFONLARI NEREDE?
Kayseri OSB’nin IPHONE, SAMSUNG gibi farklı markalara ait 75 adet cep telefonu alımı kadar bu cep telefonların kime ve ne için alındığı da sanayicinin sorguladığı skandal harcama oldu. Sanayicinin 109 bin dolar ödeme yapılarak alınan 75 cep telefonunu OSB yönetiminin hangi hizmet için aldığını, hangi hizmette kullanılmak üzere hangi personele verildiğini açıklamasını bekliyor.
Müfettişlerin inceleme raporunda yer alan akıllı cep telefonlarına ait 109 bin doları bulan faturaların ortaya çıkması ile birlikte skandal harcamanın sorgulanması Kayseri OSB Başkanını rahatsız ettiği ileri sürülüyor. Bugünün değeriyle Dolar-TL karşılaştırmasına göre Kayseri OSB 4 yıl içinde akıllı cep telefonları alımına yaklaşık 1 milyon lira ödeme yaptığının ortaya çıktı. Bu ödeme ise Kayseri OSB’ne Sahip Çık Platformu’ndaki 200 sanayicinin dile getirdiği, sürekli tekrarladığı müsrif başkan iddialarını doğrular nitelikte olduğu ifade dildi.
TELEVİZYON ALIMINA DA 359 BİN EURO ÖDENMİŞTİ
Akıllı cep telefonları için dudak uçuklatan 109 bin dolarlık ödeme daha öncede gündeme gelen televizyon alımı ve bir tv kanalı için düzenli aylık ödenen parayı akla getirdi. OSB’ne Sahip Çık Platformu Sözcüsü Bekir Okay Kiracıoğlu, gereksiz yere Bloomberg HT’ye her ay düzenli 30 bin lira ödendiğini gündeme getirmişti. Kısa zaman öncede yine müfettiş raporlarıyla ortaya çıkartılan çeşitli markalarda televizyon alımı için OSB’nin kasasından 359 bin Euro ödeme yapılmıştı. Bu rakamlara tepkiler çığ gibi büyürken, sanayi alınan televizyonların özelliğini sorgulayarak nerede ne için kullanıldığının açıklanmasını istiyor.
ÇALIŞANLAR USULSÜZLÜĞÜ ORTAYA ÇIKARTMIŞTI
Kayseri OSB Başkanı ve yönetimiyle ilgili ortaya çıkan ve ağır ceza mahkemesinde yargılanma sürecini başlatan süreci bölge müdürlüğünde çalışanların savcılığa suç duyurusunda bulunmasıyla ortaya çıkartılmıştı. Şikayet üzerine yapılan soruşturma kapsamında Kayseri OSB'de yapılan harcamaların denetlenmesi için 2019 yılının Haziran ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'na bağlı müfettişler görevlendirildi. İncelemeler üzerine 408 sayfalık rapor hazırlandı. Rapor, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ve 200’ü aşkın sanayicinin bulunduğu ‘OSB’ne Sahip Çık Platformu’nun müdahil olduğu soruşturma dosyasına girdi. Soruşturma sonunda OSB Başkanı Tahir Nursaçan ile 6 yönetici hakkında ‘zimmet’ suçundan 5'er yıldan 12'şer yıla kadar ‘kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği’ suçundan da 3'er yıldan 8'şer yıla kadar olmak üzere toplam 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. İddianame, 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. İlk duruşma ise kasım ayında yapılacak.
 SKANDAL HARCAMALAR İDDİNAMEDE DE YER ALMIŞTI
Savcılık tarafından düzenlenen iddianamede dikkat çeken adeta sanayicinin parasının çarçur edildiğini doğrulayan harcamalar vardı. OSB yönetmeliğine aykırı, yönetim kurulu kararı alınmadan yaklaşık 1 milyon 500 bin TL harcama yapılarak yaptırılan Osmanlı Odası vardı. OSB tüzel kişiliğinin niteliği itibariyle herhangi bir reklam ihtiyacı olmamasına rağmen 15 Mayıs 2019-25 Eylül 2019 tarihleri arasında yerel basında ve medya kuruluşlarında yapılan yayınlar karşılığı olarak 1 milyon 485 bin 348 TL harcama. Hizmet alımına ilişkin belgesi olmayan toplam 99 bin 600 TL ödeme yapıldığı, herhangi bir OSB tüzel kişiliği yönetim organı kararı olmaksızın 2016-2019 yılları arasında 26 bin 271 TL tutarında gömlek, kravat ve eşarp alınarak yerel medya mensuplarına hediye olarak verilmesi de iddianamede yer aldı. Resmi belgede sahtecilik suçlamasının da yer aldığı iddianamede yine OSB demirbaş kayıtlarına geçmeyen 57 adet cep telefonu da yer almıştı.