Reklam

KAYSERİ 2024 KİTAP FUARI ALEV ALATLI ANISINA DÜZENLENECEK

Ziyaretçi rekorunu elinde bulunduran ve 7’den 70’e herkesin büyük beğenisini kazanan Kayseri Kitap Fuarı bu sene geçtiğimiz gün kaybettiğimiz Alev Alatlı anısına düzenlenecek.

KAYSERİ 2024 KİTAP FUARI ALEV ALATLI ANISINA DÜZENLENECEK

Ziyaretçi rekorunu elinde bulunduran ve 7’den 70’e herkesin büyük beğenisini kazanan Kayseri Kitap Fuarı bu sene geçtiğimiz gün kaybettiğimiz Alev Alatlı anısına düzenlenecek.

KAYSERİ 2024 KİTAP FUARI ALEV ALATLI ANISINA DÜZENLENECEK
05 Şubat 2024 - 10:52

BÜYÜK USTANIN ANISINA
Çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Alatlı dualar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Sun Fuarcılık tarafından bu yıl 7. si düzenlenecek olan Kayseri Kitap Fuarı’nın hayatını kaybeden ve ülkemizin yetiştirdiği büyük değerlerden biri olan Alev Alatlı anısına düzenlenmesine karar verildi.
Modern Türk romancılığının önde gelen isimlerinden birisi olan Alev Alatlı; felsefe, politika, ekonomi, ilahiyat ve sosyoloji gibi bilimleri edebiyat alanında birleştiren, çağın problemlerini evrensel bakış açısı ile ele alan aydın bir yazar olarak dikkat çekiyordu. İzmir'de 1944'te dünyaya gelen Alatlı, liseyi Japonya'nın başkenti Tokyo'da okudu. Ekonomi ve istatistik üzerine lisansını Orta Doğu Teknik Üniversitesinde, yüksek lisansını ise ekonomi ve ekonometri alanında bursla gittiği ABD'deki Vanderbilt Üniversitesinde yaptı. Felsefe üzerine de eğitim alan Alatlı, doktora çalışmalarını New Hampshire, Dartmouth College'de sürdürdü. İlahiyat, düşünce ve medeniyet tarihi üzerinde yoğunlaştı. Alev Alatlı, 1974'te Türkiye'ye döndü ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak çalıştı. California Üniversitesi ile de ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü. Cumhuriyet Gazetesi ile "Bizim English" adında bir dergi çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev aldı. Alatlı, 1985 ve 1986'da Edward Said'in "Haberlerin Ağında İslam" ve "Filistin'in Sorunu" kitaplarını çevirdi. Filistin davasını duyurmak üzere yaptığı çalışmalara karşılık Alatlı, 1986'da Tunus'ta sürgünde olan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırıldı. Yaşamı boyunca birçok ödüle değer görülen usta yazar, 2006'da Rusya'da Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü'nü, 2014'te edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü aldı. Ayrıca 2012'de Bülent Ecevit Üniversitesi, 2017'de ise Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi verildi. Alatlı, 2005-2017 arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyet başkanı olarak görev yaptı. 2017 yılı itibarıyla da Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyet başkanı olarak görevini sürdürdü. Usta yazar, ilk telif eseri "Aydın Despotizmi" ardından 1985'te "Yaseminler Tüter mi Hâlâ?"yı okurların beğenisine sundu. Eser, Türkiye Yazarlar Birliğinin 1987'de "Yılın En İyi Romanı" ödülünü kazandı.
Her yıl düzenlenen ve ziyaretçi rekorunu elinde bulunduran Kayseri Kitap Fuarı bu sene ülkemizin en büyük değerlerinden biri olan Alev Alatlı anısına düzenlenecek.