Reklam

GURBETÇİLERİMİZ CAN SUYU OLDU

KTB Başkanı Recep Bağlamış, pastırma ve sucukta gerek perakende ve imalat sektörünün pandemi yasakları sonrasında yaz dönemindeki iki aylık süreçte yüzlerinin güldüğünü ifade etti.

GURBETÇİLERİMİZ CAN SUYU OLDU

KTB Başkanı Recep Bağlamış, pastırma ve sucukta gerek perakende ve imalat sektörünün pandemi yasakları sonrasında yaz dönemindeki iki aylık süreçte yüzlerinin güldüğünü ifade etti.

GURBETÇİLERİMİZ CAN SUYU OLDU
26 Ağustos 2021 - 11:00

Bağlamış, “Gurbetçilerimizde gelmesiyle beklentilerin üzerinde pastırma ve sucuk için talep oldu. Gurbetçilerimiz sektörümüz için can suyu oldu” dedi.
 
AŞI UYARISI YAPTI
Başkan Recep Bağlamış, gerek pastırma sucuk sektöründe gerekse diğer sektörde ve ülkedeki ekonomik çarkın dönmesi için herkesin aşı yaptırması gerektiğini belirtti. Pandemi sürecindeki yasakları hatırlatan Bağlamış, devletin böylesi bir süreci atlatmasının zor olduğunu ama devletin üzerine düşeni yaptığını ifade etti. Normal dönmek ve ekonomik anlamda çarkların dönmesi gerektiğine vurgu yapan Bağlamış, “Şuan yapacağımız tek şey, vatandaş olarak covid 19 aşımızı yaptırmamız. Bu anlamda gerekeni, üzerimize düşeni yaparsak sıkıntılı bir süreç yaşamayacağımızı umut ediyoruz. Herkes aşını yaptırmalı” dedi.
BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE OLDU
Pandemi nedeniyle birçok ülkenin sıkıntı yaşadığına ve ülkeler arası yolculuğun bile yasaklandığına dikkat çeken KTB Başkanı Recep Bağlamış, iki aylık dönemde sektörlerindeki hareketliliği şöyle anlattı; “Sektörümüzde gurbetçilerimizin gelmesiyle birlikte yaşadığımız üretim ve satış oranları beklentilerimizin üzerinde oldu. Pandemi yasakları sonrasında başta perakende sektörü olmak üzere sucuk ve pastırmada imalat yapan firmalarımıza bu süreç can suyu gibi oldu. Pastırma ve sucuk satışlarımız da gurbetçilerimizle birlikte yüzde 50 artış yaşadık. Normalde gurbetçilerimiz gelişinde bu artış oranı yüzde 20 gibi oluyordu. Ama bu yıl fazla oldu. Sevindik.”
2 ay yüzlerimiz güldü
Geçen yıl yaz dönemindeki yasakları hatırlatan Başkan Bağlamış, “Bu yıl Temmuz ve Ağustos ayında gurbetçilerimiz şehrimize geldi. Gelmelerini hemen hissettik. Pastırma ve sucuk ile birlikte diğer gıda ürünlerinde satışlarda yaşanan artış imalatçısından perakende satıcısına kadar herkesi mutlu etti, yüzleri güldürdü. Bu anlamda Kayseri Ticaret Borsası olarak gurbetçilerimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
ÜRETİMDE EK MESAİ YAPILDI
Başkan Recep Bağlamış, geçen yıl yaz döneminde gurbetçilerin pandemiden dolayı gelemediğini hatırlatarak, “Bu yıl beklentilerimizin üzerinde pastırma ve sucuk satışı oldu. Bu talep nedeniyle imalatçılarımız üretimde kaasite artırmak zorunda kaldı. Malumunuz pastırma üretimi 30-35 günlük bir süreç istiyor. Gurbetçilerin gelişi ile birlikte üretimini artıran ve hazırlığını yapan sektördeki işletmeler, talepleri fazla olması nedeniyle ek mesai yaparak üretimlerini artırdı. Geçen yıla oranla üretim ve satışlarımız tahminimize göre yüzde 30 arttı. 3 aylık süreçte çıkan verilerimizde bu rakam daha da netleşecek” şeklinde konuştu.
BİR AY DAHA UZAYABİLİR
Gurbetçilerin ağustos ayı sonu itibarıyla geri dönüşlere başladığını aktaran Başkan Bağlamış, “Gurbetçilerimizin ülkelerine geliş ve gidişleri birazda orada okulların açılışı ve kapanış tarihleri ile irtibatlı. Eylül ayı sonuna kadar geri dönüşleri tamamlayan gurbetçilerimizin, okulların açılmasıyla ilgili bir aylık erteleme sürecinden bahsediyor. Eğer böyle bir süreç yada geç açılmasıyla ilgili bulundukları ülkelerde karar alınması durumunda, üç aylık satışlarımız bir ay daha uzayacak. Bu bizim için daha iyi olur. Çünkü pandemi yasakları sonrasında işleri açılan ve biraz toparlanma yaşayan özellikle perakende sektörü daha çok rahatlayacaktır” ifadelerini kullandı.
İŞLETMELERDE AŞI YAPILDI
Başkan Recep Bağlamış, bu kış döneminde herkesin aşı yaptırması ile birlikte yasakların geri gelmeyeceğine inandıklarını belirterek, “Gerek işletmelerimiz, işletme sahipleri, işletme çalışanlarımız, işletmelerin bayileri covid 19 aşısında önemli bir duyarlılık gösterdiler. 25 kişi ve üzerinde çalışanı olan işletmelerimize Sağlık Müdürlüğümüz aşı ekibi gönderdi ve buradaki bütün çalışanlarımız gönüllü olarak aşılarını yaptırdı. Yine işletmeler bayi düzeyinde çalışanların aşı takibini yaptı. Gerek üretim gerekse satış aşamasındaki insanlarımızın aşılarını yaptırdığını biliyoruz. Ama bu yeterli değil. Çünkü bütün ülkemizde bütün vatandaşlarımızın aşı konusunda duyarlı ve aşılarını yaptırması gerekiyor. Biran önce hepimiz aşımızı yaptırmalıyız” dedi.