Reklam

ESNAF BULUNDUĞU YERİN GÖZÜ KULAĞI VİCDANIDIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ahilik Teşkilatının önemine işaret ederek, “Esnaf sadece alan, satan, ticaret yapan, varlığı icra ettiği meslekten ibaret biri değildir. Esnaf aynı zamanda o muhitin gözü, kulağı, sesi, vicdanı, hamisi, yol göstericisidir” dedi.

ESNAF BULUNDUĞU YERİN GÖZÜ KULAĞI VİCDANIDIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ahilik Teşkilatının önemine işaret ederek, “Esnaf sadece alan, satan, ticaret yapan, varlığı icra ettiği meslekten ibaret biri değildir. Esnaf aynı zamanda o muhitin gözü, kulağı, sesi, vicdanı, hamisi, yol göstericisidir” dedi.

ESNAF BULUNDUĞU YERİN GÖZÜ KULAĞI VİCDANIDIR
16 Eylül 2021 - 16:14 - Güncelleme: 17 Eylül 2021 - 10:15

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ İLE SOHBET
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahilik Haftası Kardeşlik ve Dayanışma Programı’nda yaptığı konuşmada, “Ahi Evran’ın 32 başlık altında sınıflandırdığı Ahilik Teşkilatı, asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Dönemin şahidi tarihçiler, Anadolu’nun Ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi bakımdan düzenli, mamur bir yer hâline geldiğini kaydeder” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, burada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Kayserililerin selamını ileterek, bir süre görüştü. Büyükkılıç, ayrıca Kırşehir ve Kayseri’nin Ahilik kültürü ve Ahilik anlayışı ile yetişmiş esnaflarıyla Ahi Evran’ın öğretilerini geleceğe taşıyan önemli şehirler olduğunu belirterek, Ahi Evran’ı gündemde tutup, onun felsefesini tüm insanlığa ulaştırabilmek için gayretlerinin süreceğini ifade etti. Başkan Büyükkılıç’a Kırşehir programında AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu da eşlik etti.
DÜNYADA TARİHİ BİR ROLÜ YOK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırşehir’de Ahilik Haftası Kardeşlik ve Dayanışma Programı’na katılarak, bir konuşma yaptı. Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’nı kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın hiçbir yerinde esnaf ve sanatkârın, Türkiye’deki gibi ilim, ahlak ve sanatı birleştiren köklü bir geleneğe, tarihî bir role sahip olmadığını belirterek, “Ecdadın bize miras bıraktığı bu köklü kurumla iftihar ediyoruz” dedi.
AHİLİK KIYMETLİ HAZİNELERİMİZDEN BİRİDİR
“Zamana yenik düşmeyen, rengi solmayan, değerinden bir şey kaybetmeyen Ahilik, bugünün dünyasının ihtiyaçlarına da derman olacak düsturlarıyla, en kıymetli hazinelerimizden biridir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahi Evran’ın 850. doğum yılının UNESCO tarafından 2021 yılı programına alınmasının, isabetli olduğunu kaydetti.
“Ecdadımız dünyada, fetih kabiliyeti yanında, devlet kurma maharetiyle de maruftur. Bu devletler sadece kılıçla kurulmadı. Asıl büyük ve kalıcı fetih gönüllerde gerçekleşti” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Er meydanlarında şehit ve gazilerimizin fedakârlıklarıyla kazandığımız zaferleri; Yunuslarla, Ahi Evranlarla, Hacı Bektaşlarla ve daha nice evliyanın sözleri, davetleri ve amelleri ile tahkim ederek kalıcı hâle getirdik. Ahi Evran’ın 32 başlık altında sınıflandırdığı Ahilik Teşkilatı, asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Dönemin şahidi tarihçiler, Anadolu’nun Ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi bakımdan düzenli, mamur bir yer hâline geldiğini kaydeder.”
“ESNAFIMIZI, MİLLETİMİZİN EMANETİ, BUGÜNÜMÜZÜN VE YARINIMIZIN MANEVİ TEMİNATI OLARAK GÖRÜYORUZ”
İnsanlığın bugün geldiği noktanın, teknolojide ve bilimde kat edilen mesafenin, asırlara sâri bir birikimin neticesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünkü teknolojiye, bilime, ekonomik ve sosyal düzene asırlar öncesinden zemin hazırlayanlar olmasaydı, kendimizi şu an çok farklı ve dramatik bir yerde bulabilirdik.  Öyle ki, İbn-i Sina’yı anmadan bugünkü tıbbı kavrayamayız. El Cezeri’yi bilmeden bugünkü teknolojinin köküne ulaşamayız. Farabi’yi, Biruni’yi, Harizmi’yi, Kindi’yi tanımadan matematik konuşamayız. Yusuf Has Hacib’i, İbn-i Haldun’u öğrenmeden siyaset bilimini, sosyolojiyi anlayamayız.”
Bugünkü büyük şirketlerin, sanayicinin hemen hepsinin hikâyesinin küçük bir dükkândan, atölyeden başladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin gelişmesinin, büyümesinin, hedeflerine doğru adım adım yol almasının köklerinin, esnaf çalışkanlığına ve ahlakına uzandığını kaydetti.
“Bu nedenle esnafımızı, milletimizin emaneti, bugünümüzün ve yarınımızın manevi teminatı olarak görüyoruz” sözleriyle devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kapısı 72 millete açık esnafın olduğu yerde din, dil, ırk ayrımı olmaz” değerlendirmesinde bulundu.
“HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ UYGULAMALAR SAYESİNDE DÜNYANIN EN YÜKSEK BÜYÜME RAKAMLARINA ULAŞTIK”
İki yıldır dünyayı sarsan, her ülkeye ekonomik bakımdan ağır darbeler vuran bir salgınla mücadele ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de vakaların görülmeye başladığı günlerden itibaren salgının esnaf üzerindeki yükünü hafifletmek için çeşitli tedbirler aldıklarını hatırlatarak, gerçekleştirilen destekleri sıraladı.
Gelişmiş ülkelerin bile ciddi sarsıntılar yaşadıkları bir dönemde, kayıpları kısa sürede telafi ederek yollarına devam ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aldığımız tedbirler ve hayata geçirdiğimiz uygulamalar sayesinde dünyanın en yüksek büyüme rakamlarına ulaştık” dedi.
Cumhurbaşkanı, “Zamana yenik düşmeyen, rengi solmayan, değerinden bir şey kaybetmeyen ahilik, bugünün dünyasının ihtiyaçlarına da derman olacak düsturlarıyla en kıymetli hazinelerimizden biridir. Esnaf sadece alan, satan, ticaret yapan, varlığı icra ettiği meslekten ibaret biri değildir. Esnaf aynı zamanda o muhitin gözü, kulağı, sesi, vicdanı, hamisi, yol göstericisidir” dedi.
985 BİN ESNAFIMIZ FAYDALANDI
Pandemiden en çok etkilenenlerin esnaflar olduğunu, kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, "İki yıldır dünyayı sarsan, her ülkeye ekonomik bakımdan ağır darbe vuran bir salgınla mücadele ediyoruz. Bu süreçte en çok etkilenenlerin arasında esnafımız geliyor. Salgının esnafımızın üzerindeki yükü hafifletmek için çeşitli tedbirler aldık. Destekler verdik. 2021 yılı içerisinde toplam kullanılan kredi miktarı 43 milyar TL. Faydalanan esnaf ve sanatkar sayısı 985 bine ulaştı. Ağustos ayı sonu itibariyle 2021 yılı içerisinde 140 bin esnaf ve sanatkara yaklaşık 17 bin TL faiz indirimli kredi temin ettik" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum