Reklam

BAKAN KGF’DE DE RANTÇILARIN PEŞİNE DÜŞTÜ

Sık sık gündeme gelen bireysel ve diğer kredilerin amacı dışında kullanıldığı değerlendirmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan açıklama yaptı.

BAKAN KGF’DE DE RANTÇILARIN PEŞİNE DÜŞTÜ

Sık sık gündeme gelen bireysel ve diğer kredilerin amacı dışında kullanıldığı değerlendirmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan açıklama yaptı.

BAKAN KGF’DE DE RANTÇILARIN PEŞİNE DÜŞTÜ
27 Ağustos 2021 - 10:03

Partisinin MYK toplantısında sunum yapan Bakan, aldıkları kredileri amacı dışında kullanan rantçılar, dolara ve altına yatırınlar takibe alındı. Takibe alınacak krediler arasında gazetemizde de haber yaparak gündeme taşıdığımız Kredi Garanti Fonu (KGF) kredileri de var.
KGF KREDİLERİ ÇOK TARTIŞILIYOR
Pandemi döneminde işletmeler için ihtiyaç olan kredinin sağlanmasıyla gündeme gelen KGF’nin geçtiğimiz günlerde genel müdür değişimi yaşandı. KGF’de yaşanan görevden almalarının ana sebebi olarak da rantçılara verilen kredilere dikkat çekilmiş, kriz döneminde devreye firması gereken, pandemi sürecinde işletmelere kredi sağlanarak katkı sunması beklenen fonun bu adımları hükümeti de rahatsız etmişti. Rahatsızlığını dile getiren iktidar, en üst seviyeden fonun rantçılara sağladığı kredi nedeniyle eleştirilmeye devam ediyor.
O KREDİLER TAKİBE ALINACAK
Pandemi döneminde bekleneni veremeyen, işletmelere katkı sağlamakta zorlanan KGF’nin kredileri ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Ülke genelinde bütün kredilerle ilgili bakanlık yakın takip başlatacak. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın açıklamaları ve kredilerin takibe alınacağı yönündeki bilgi paylaşımı rantçıların ortaya çıkmasını sağlayacak.
AMAÇ DIŞI KULLANIMINA ENGEL
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonominin canlanmaya başladığını dile getirerek, proje kredilerinin amaç dışı kullanılmasını önleyeceklerini açıkladı. Bakan, öt yandan bireysel kredilerle ilgili attıkları adımı anlatarak, "Bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var, ciddi bir artış var" dedi.
YENİ TEDBİRLER VAR
Bakan Lütfi Elvan’ın ekonomi ile ilgili atılan ve atılacak adımlar, kredilerle ilgili izlenecek yolla ilgili Hürriyet gazetesinden yer alan Nuray Babacan’ın haberine göre ekonomide şu başlıklar öne çıktı;
“Ekonomik göstergeler olumlu yönde ilerliyor. Aldığımız tedbirler etkisini gösteriyor. Tasarruf tedbirlerine büyük özen gösteriyoruz. Dövizdeki yükselişin bize bir yükü oldu. Ama dikkatli ve prensipli davranırsak, bu yükü hafifletiriz. Kurumsal kredilerde ve ödemelerinde sorun yok. Ama bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var, ciddi bir artış var. Bu konuda bazı tedbirler aldık, ama yeni tedbirler de gündeme gelecek.”
KURUMSAL KREDİLERİ AÇIKLADI
“Bankalara bireysel kredilerin özenle takip edilmesini istedik. Ayrıca kurumsal olarak alınan kredilerin, yani bir yatırım projesi için alınan teşvik kredilerinin gerçekte bu proje için kullanıp kullanılmadığı konusunda yeni bir prosedür oluşturacağız. Takibi yapılacak. Yeni kredi verilirken, önceki kredinin gerçek anlamda yatırım için kullanılıp kullanılmadığına bakılacak. Alınan krediye konu olan yatırım gerçekleşme durumuna bakılacak.”