Reklam
Sena YALÇINTAŞ

Sena YALÇINTAŞ

Eczacı

"BİTKİSEL" GÜVENLİ DEMEK DEĞİLDİR

29 Temmuz 2019 - 13:55

Günümüz teknoloji çağı ve çağdaş tıp uygulamaları yanında, bu uygulamaların tarihsel gelişim süreçlerinin ilk izlerine hala rastlanmaktadır. Bunlardan alternatif tıp uygulamaları son zamanlarda oldukça yaygınlaşmıştır.

Bitkileri kullanarak tedavi etme yaklaşımı olarak tanımlanan ‘’fitoterapi’’ hekim ve eczacı gözüyle, standardize edilmiş ve toksik etkileri yok edilmiş bitkisel ürünlerle bu ürünlerin akılcı kullanımını kapsar.
Fakat günümüzde maalesef bu alanla ilgisi olmayan kişiler televizyonda her gün bir bitkisel karışım tavsiye etmekte ve halkın sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Sonuç olarak birçok kişi ismini dahi bilmediği bitki karışımlarını satın alabilmekte ve gelişigüzel dozlarda kullanabilmektedir.

Doğal olan her zaman güvenli olan demek değildir.
Bitkisel ürünler her zaman doğal ve güvenli olarak algılanır. Birçok kişinin aktardan aldığı bitkiden ya da bitki parçalarından karışımlar hazırladığı ve hekime ya da eczacıya danışmadan kullandığı bilinmektedir. Amerikan Gıda ve İlaç Yönetimi’nin (FDA) yaptığı son uyarılarda karaciğer nakline giden üç olgu ve ölümle sonuçlanan bir olguda, kişilerin bilinçsiz kullandıkları bir bitki ve karaciğer hasarı arasındaki ilişki tanımlanmıştır.

Medyadan duyduğunuz zayıflama çaylarına dikkat!
Gazete ve televizyonlarda  hemen her gün “şu bitki zayıflatıyor, bu bitki ülsere, bu yaprak prostata iyi geliyor” şeklinde yayınlar yapılıyor.  Oysa son zamanlarda yapılan birçok çalışma, bu gibi sorunlara çözüm için kullanılan bitkisel ürünlerin bilinçsiz kullanımında yan etkilerine dikkat çekmektedir. Bu çalışmalardan birinde zayıflamak için kullanılan bir bitki türünün kişiyi diyaliz ya da böbrek nakline gereksinim duyma durumuna getirdiği saptanmıştır.
 

İnternetten bitkisel karışımlar, zayıflama çayları almayın.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, sahte ve kaçak ürünler ile mücadele kapsamında, bunların satış veya tanıtımını yapan yüzlerce internet sitesini kapatmış durumda. Sağlığa ilişkin her türlü ürün Sağlık Bakanlığı'nın onayından geçtikten sonra, aldığı eğitimlerle bu alanlarda uzmanlaşan, eczacı danışmanlığında hastalara ulaştırılmalı ve bu ürünlerin satışı yalnızca eczanelerde gerçekleştirilmelidir.

Kullandığınız bitkiseller ilaçlarınızla etkileşebilir.
Belki de en masum şekilde kullandığımız sarımsak, kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığından istenmeyen kanamalara neden olabilmekte, en çok kullanılan bitkiseller arasında olan sarı kantaron antibiyotiklerle ve daha bir çok ilaçla etkileşime girmektedir.
Bu yüzden reçete edilen veya sürekli kullandığınız ilaçlarla ilgili sorun yaşamamak ve tedaviden istenilen sonucu alabilmek için hekiminize ya da eczacınıza beslenme düzeniniz ve aldığınız takviyelerle ilgili bilgi vermeniz, tavsiye üzerine standardize edilmemiş ürünleri alıp akılcı olmayan şekilde kullanmamanız son derece önemlidir.

E-mail: [email protected]
Instagram: eczsenayalcintas



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum